Pápež varoval pred umŕtveným svedomím a záujmom o veci, nie blížnych

NETKY.SK • 13 November 2016, 15:07 • 2 min
Pápež varoval pred umŕtveným svedomím a záujmom o veci, nie blížnych

VATIKÁN - Pápež František dnes na omši určenej najmä pre chudobných a bezdomovcov varoval pred "umŕtveným svedomím" tých, ktorých ľudia v núdzi obťažujú a nevnímajú ich ako bratov a sestry. Na tradičnej nedeľnej omši v Bazilike sv. Petra sa dnes zúčastnilo asi 6000 chudobných a bezdomovcov z desiatky krajín Európy a z Afriky, ktorých do Ríma dopravili charitatívne organizácie, aby sa zúčastnili na špeciálnych podujatiach v rámci Jubilejného roku milosrdenstva. Ten sa zavŕši 20. novembra.

slovakia

left justify in out

Mnohí z bezdomovcov sedeli na miestach vo VIP sektore, poznamenala agentúra AP.


"Mali by sme pociťovať obavy, keď je naše svedomie umŕtvené a už nevidíme brata alebo sestru trpiacich neďaleko nás, alebo ak sa nás nedotknú vážne problémy v našom svete, keď sa stanú obyčajným refrénom z titulkov vo večerných správach," povedal pápež v homílii.


Agentúra Reuters upozornila, že ľudia prítomní na dnešnej bohoslužbe dostali slúchadlá, aby mohli počúvať simultánny preklad pápežovho príhovoru, čo je pomerne ojedinelé počas omší v Svätopeterskej bazilike.
Pápež označil za prejav "duchovnej sklerózy", keď sa ľudia zaujímajú len o predmety, a nie o blížnych vo svojom okolí.


"To je tragický rozpor našich čias, keď pokrok prináša stále nové možnosti, ale stále menej ľudí ich môže využiť," poukázal pápež, ktorý od začiatku svojho pontifikátu podniká vo Vatikáne opatrenia na pomoc ľuďom v núdzi. Na jeho pokyn bolo v tesnej blízkosti Námestia sv. Petra otvorené centrum, kde sa bezdomovci môžu umyť, ostrihať, dostanú lekársku pomoc a informácie o sociálnych službách.


Bezdomovci boli aj čestnými hosťami benefičného koncertu, ktorý v sobotu večer vo Vatikáne dirigoval oscarový skladateľ filmovej hudby Ennio Morricone (88). Pre túto príležitosť Morricone skomponoval aj špeciálny opus s názvom "Boh, jeden z nás", ktorý predstavil v svetovej premiére.


Pápežská rada pre novú evanjelizáciu bude z výťažku tohto koncertu financovať výstavbu katedrály v Ugande a agrárnej školy v Burkine Faso, informovala dnes tlačová agentúra APA.


Na koncerte boli v hľadisku popri bezdomovcoch aj viacerí členovia diplomatického zboru, predstavitelia Vatikánu a iní prominentní hostia.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies