Pápež v Nedeľu Božieho milosrdenstva vyhlásil zbierku na pomoc Ukrajine

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 13:10 • 2 min
Pápež v Nedeľu Božieho milosrdenstva vyhlásil zbierku na pomoc Ukrajine

VATIKÁN - Pápež František dnes vo Vatikáne vyhlásil humanitárnu zbierku pre Ukrajinu, ktorá sa v katolíckych chrámoch na celom svete uskutoční 24. apríla.

slovakia

left justify in out

V dnešnom príhovore pápež nabádal veriacich, aby sa k zbierke pripojili, lebo "toto gesto lásky môže nielen zmierniť materiálne utrpenie ľudí, ale bude aj prejavom solidarity voči Ukrajine". "Prajem si, aby táto zbierka pomohla k mieru a rešpektovaniu práv tejto toľko skúšanej krajiny," vyhlásil pápež.

 

Pripomenul súčasne, že na pondelok pripadá Svetový deň boja proti nášľapným mínam, kvôli ktorým na svete ešte stále zomiera mnoho ľudí. Pápež ocenil prácu tých, ktorí míny odstraňujú, a znova vyzval "bojovať za svet bez zbraní".

 

V kázni venovanej dnešnej Nedeli Božieho milosrdenstva pápež vyhlásil, že cirkev musí načúvať hriešnikom a mať pre nich porozumenie.

 

Podľa agentúry AP niekoľko dní pred zverejnením dokumentu, ktorý by mohol zmierniť prístup Vatikánu k rozvedeným ľuďom, homosexuálom, nezosobášeným párom i k užívaniu antikoncepcie, pápež zdôraznil, že "Božie milosrdenstvo dokáže vyliečiť všetky neduhy a rany na tele a duši, ktorými dnes trpí mnoho našich bratov a sestier". Pripomenul, že "tak mnoho ľudí chce byť (teraz) vypočutých a pochopených".

 

Podľa AP tieto pápežove poznámky možno chápať aj ako prípravu na pápežskú exhortáciu, ktorá bude zverejnená na budúci piatok a ktorá vychádzať zo záverov biskupských synod.

 

Diskusie na týchto synodách mali často búrlivý priebeh, pripomína AP: progresívne sily vedené nemeckými biskupmi sa totiž zasadzujú za to, aby sa cirkev prispôsobila súčasnému životnému štýlu, aby nestratila kontakt s veriacimi, konzervatívne krídlo v cirkvi však tvrdí, že obetovanie kľúčových princípov rodinného života by sa rovnalo zrade Evanjelia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies