Pápež uznal zázrak rehoľnej sestry, pôvodom Slovenky

NETKY.SK • 21 December 2013, 14:02 • 2 min
Pápež uznal zázrak rehoľnej sestry, pôvodom Slovenky

BRATISLAVA - Jej blahorečenie sa uskutoční v USA v septembri alebo októbri 2014.

slovakia

left justify in out

Svätý Otec František uznal autentickosť zázraku na príhovor Božej služobníčky Márie Terézie Demjanovičovej (1901 – 1927), ktorej pôvod siaha na Slovensko. Pôsobila ako rehoľná sestra v Kongregácii charitatívnych sestier sv. Alžbety. Narodila sa v New Jersey v USA. Jej korene však siahajú do Bardejova. Rodičia sestry Demjanovičovej sa krátko po svadbe vysťahovali do Spojených štátov amerických. Postulátorom jej kauzy bol istý čas dnes už zosnulý slovenský františkán – minorita, Daniel Faltin, rodák z Kurimian pri Levoči. Sestra Demjanovičová by mala byť čoskoro vyhlásená za blahoslavenú. Jej blahorečenie sa uskutoční v USA v septembri alebo októbri 2014.

Rehoľný život Terézie Demjanovičovej bol veľmi krátky. Trval iba dva roky a tri mesiace – od 11. februára 1925 do 8. mája 1927. Heslom jej života bolo od detstva plniť Božiu vôľu. Žila duchom modlitby. Zomrela na komplikovaný zápal slepého čreva a pochovali ju na kláštornom cintoríne. Po celom svete po jej smrti boli zaznamenané početné milosti a uzdravenia, ktoré sa pripisujú jej orodovaniu. Jej starší brat a kňaz Karol Demjanovič našiel v jej pozostalostiach viacero zápiskov a poznámok mystického charakteru zameraných na kresťanskú dokonalosť, ktoré v roku 1928 vydal v knihe pod názvom Greater Perfection (Väčšia dokonalosť). Na podnet vtedajšieho biskupa rímskokatolíckej diecézy v Patersone v New Jersey Thomasa McLaughlina sa krátko po skončení Druhej svetovej vojny začali prípravné práce na beatifikáciu sestry Terézie Demjanovičovej. V júni 1980 Kongregácia pre svätorečenia pri Svätej stolici vo Vatikáne vydala dekrét, v ktorom bolo predstaveným rímskokatolíckej diecézy v Patersone oznámené, že sa proces beatifikácie začal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona