Pápež upozornil, že rušenie tovární, firiem a pracovných miest môže byť hriech

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:24 • 2 min
Pápež upozornil, že rušenie tovární, firiem a pracovných miest môže byť hriech

VATIKÁN - Pápež František upozornil, že zatváranie tovární či firiem a rušenie pracovných miest kvôli pochybným ekonomickým dôvodom je "veľmi vážnym hriechom". Uviedol to dnes vo svojom príhovore k účastníkom generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

slovakia

left justify in out

Pápežovo vyjadrenie na túto tému súviselo so sporom v televíznej spoločnosti Sky Italia, ktorej zamestnanci čelia hrozbe rušenia pracovných miest a sťahovaniu jej sídla z Ríma do Milána.

Pápež v tejto súvislosti vyzval hľadať také riešenie, ktoré by rešpektovalo práva všetkých zainteresovaných, najmä rodín.

Agentúra AP pripomenula, že pápež veľmi často poukazuje na prípady sociálnej nespravodlivosti či potrebu dôstojnej práce pre všetkých ľudí a vyjadruje ľútosť nad vysokou nezamestnanosťou v Taliansku i v iných krajinách.

František síce odsudzuje stav, keď v pracovných vzťahoch rozhodujú peniaze, ale súčasne odmieta, že by tento jeho postoj bol prejavom jeho sympatií k marxizmu. Podľa neho sú jeho názory v tejto veci plne v súlade so sociálnym učením cirkvi, ako ho už koncom 19. storočia rozpracoval pápež Lev XIII.

Podľa agentúry AP sa dnešná audiencia na Námestí sv. Petra začala emocionálne silným momentom, keď sa skupina čínskych pútnikov k pápežovi priblížila kolenačky a rozplakali sa, keď ich požehnával.

František pracuje na zlepšení vzťahov s Pekingom, a to najmä v otázke vymenúvania biskupov. V Číne žije asi 12 miliónov katolíkov, ktorí sú však od polovice 20. storočia rozdelení. Podzemnú cirkev, ktorá je lojálna pápežovi, štát neuznáva a jej veriacich prenasleduje i väzní. Čínska vláda akceptuje iba štátom a komunistickou stranou kontrolovanú vlasteneckú cirkev.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona