Pápež svätorečil štyri rehoľné sestry vrátane dvoch Palestínčaniek

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 13:03 • 2 min
Pápež svätorečil štyri rehoľné sestry vrátane dvoch Palestínčaniek

VATIKÁN - Pápež František vyhlásil dnes za sväté štyri rehoľné sestry vrátane dvoch palestínskych mníšok, ktorých kanonizáciu cirkevní predstavitelia označili za povzbudenie pre kresťanov na Blízkom východe v čase, keď mnohých perzekúcia a diskriminácia zo strany islamských extrémistov vyhnali z regiónu.

slovakia

left justify in out

Sestry Mária Alfonzína Danila Ghattasová a Mariam Baouardyová sú prvými novými svätcami zo Svätej zeme kanonizovanými od raných rokov kresťanstva, píše agentúra AP. Na svätorečení počas omše na slnkom zaliatom Námestí sv. Petra sa zúčastnil aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás a odhadovaných 2000 pútnikov z regiónu.

 

František v kázni uviedol, že obe ženy - ako aj ďalšie dve nové svätice Jana Emília de Villeneuve z Francúzska a Mária Kristína od Nepoškvrneného počatia z Talianska - sú vzorom preukazovania jednoty a dobročinnosti voči všetkým. "Ich žiarivý príklad je výzvou pre životy nás ako kresťanov," povedal pápež.

 

Mariam Baouardyová (1846-1878), známa ako Mária od Ukrižovaného Ježiša, pochádzala z obce Ibillin v dnešnej galilejskej oblasti severného Izraela. Údajne mala stigmy - krvácajúce rany na miestach, kde bol Ježiš Kristus zranený počas ukrižovania - a zomrela vo veku 33 rokov v predjordánskom Betleheme, kde založila dodnes existujúci kláštor karmelitánok.

 

Mária Alfonzína Danila Ghattasová (1843-1927), pochádzajúca z Jeruzalema, otvárala školy pre dievčatá, bojovala proti negramotnosti žien a bola zakladateľkou Kongregácie ružencových sestier. Rehoľa má dnes desiatky centier po celom Blízkom východe, od Egypta po Sýriu, ktoré prevádzkujú materské školy, domovy dôchodcov či zdravotnícke zariadenia.

 

Jana Emília de Villeneuve (1811-1854), ktorá sa narodila vo francúzskej šľachtickej rodine v Toulouse, založila kongregáciu Sestier Nepoškvrneného počatia Panny Márie, starajúcu sa o najchudobnejších, chorých a morálne padlých.

 

Mária Kristína od Nepoškvrneného počatia, rodným menom Adelaide Brandová (1856-1906), bola talianska mníška pochádzajúca z Neapola, ktorá založila kongregáciu Sestier vykupiteľskej obety sviatostného Ježiša.

 

Okrem palestínskej delegácie vyslali na dnešnú slávnosť do Vatikánu delegáciu pod vedením svojho veľvyslanca pri Svätej stolici aj Izrael. Prítomné boli tiež oficiálne delegácie Francúzska, Talianska a Jordánska.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona