Pápež sprísnil finančnú kontrolu a boj proti podvodom

NETKY.SK • 8 August 2013, 18:04 • 2 min
Pápež sprísnil finančnú kontrolu a boj proti podvodom

VATIKÁN - Pápež František vo štvrtok dekrétom sprísnil pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a šíreniu zbraní hromadného ničenia. Pápežským dekrétom zvaným Motu Proprio tiež posilnil dohľad na všetkými finančnými transakciami a finančnými službami vo Vatikáne.

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca Vatikánu Federico Lombardi, František tak reagoval na výzvu európskeho výboru pre boj proti praniu špinavých peňazí Moneyval, ktorý zistil vážne nedostatky vo Vatikánskej banke. "Ide o ďalší krok smerom k väčšej transparentnosti," vyhlásil Lombardi.

Pápež František po nástupe do funkcie zriadil špeciálnu komisiu, ktorá má reformovať ekonomické a administratívne oddelenia Vatikánu. Komisia, ktorá pozostáva zo siedmich odborných expertov a jedného duchovného, bude referovať o zisteniach priamo pápežovi a poradí mu vo veciach ekonomických záležitostí, zlepšenia transparentnosti a dodržiavania účtovných pravidiel. František zriadil aj inú komisiu, ktorej účelom je reforma Vatikánskej banky. Bankou ako aj internou administratívou Vatikánu otriasli za bývalého pápeža Benedikta XVI. veľké škandály.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies