Pápež si uctil francúzskeho kňaza Hamela a naznačil, že smeruje k svätosti

NETKY.SK • 14 September 2016, 11:16 • 2 min
Pápež si uctil francúzskeho kňaza Hamela a naznačil, že smeruje k svätosti

VATIKÁN - Pápež František dnes počas omše označil francúzskeho katolíckeho kňaza Jacqua Hamela, ktorého pri oltári v jeho kostole zabili militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), za mučeníka. Pápež naznačil, že kňaz je na ceste k svätosti. A zároveň vyzval všetkých veriacich, aby mali odvahu odsúdiť takéto zabíjanie ako "satanské".

slovakia

left justify in out

František dnes viedol rannú bohoslužbu venovanú pamiatke kňaza Hamela (85), ktorému dvaja islamskí extrémisti 26. júla podrezali hrdlo pri oltári v jeho kostole vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray pri Rouene v Normandii. Polícia páchateľov neskôr usmrtila. K zodpovednosti za útok sa prihlásil IS, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Na omši v intímnej atmosfére v kaplnke pápežovho hotela sa zúčastnili Hamelovi príbuzní, 80 členov Hamelovej farnosti a tiež biskup z mesta Rouen Dominique Lebrun. František v kázni vyjadril smútok nad súčasným prenasledovaním kresťanov za ich vieru a zabitie Hamela označil za "satanský spôsob prenasledovania".

 

František spomenul, že Hamel pred svojou smrťou zakričal na vrahov: "Satan, odíď!"

 

"Tento príklad odvahy a obetovania vlastného života, úplného odovzdania sa pomoci druhým, vytvárania bratstva medzi ľuďmi nám všetkým pomáha kráčať dopredu bez strachu," povedal František.

 

Pápež označil Hamela za martýra: "Je to mučeník a mučeníci sú vyhlásení za blahorečených." Blahorečenie (beatifikácia) je jedným z prvých krokov v zložitom postupe rímskokatolíckej cirkvi, ktorý vedie k vyhláseniu za svätého, napísala agentúra Reuters.

 

František tiež v kázni vyzval všetkých veriacich, aby sa modlili za pokoj kňaza a "tiež za odvahu povedať pravdu: zabíjanie v mene Boha je satanské".

 

Rouenský biskup Lebrun dostal po kázni od novinárov otázku, ako by bližšie vysvetlil pápežov výraz "satanské", ktorými označil útoky islamských extrémistov. Lebrun odpovedal: "Vrahovia prijali vplyv diabla."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona