Pápež sa zíde na historickom stretnutí s ruským patriarchom, budú hovoriť o prenasledovaných kresťanoch

NETKY.SK • 5 Február 2016, 13:14 • 2 min
Pápež sa zíde na historickom stretnutí s ruským patriarchom, budú hovoriť o prenasledovaných kresťanoch

VATIKÁN - Pápež František sa budúci týždeň stretne s najvyšším predstaviteľom ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarchom Kirillom. Historicky prvé stretnutie hláv katolíckej cirkvi a ruskej pravoslávnej cirkvi sa uskutoční v piatok 12. februára na Kube, oznámil to dnes Vatikán.

slovakia

left justify in out

Pápež sa na Kube zastaví počas cesty na oficiálnu návštevu Mexika. S patriarchom Moskvy a celej Rusi sa zíde na havanskom letisku na súkromnej schôdzke, po ktorej obaja vydajú spoločné vyhlásenie, píše agentúra DPA.

 

"Toto stretnutie... bude prvým v dejinách a bude prejavom významnej etapy vo vzťahoch medzi oboma cirkvami," uvádza sa v spoločnom oznámení Svätej stolice a Moskovského patriarchátu. Ako podľa RIA Novosti spresnil metropolita volokolamský Ilarion, vedúci oddelenia pre zahraničné vzťahy pri Moskovskom patriarcháte, ústrednou témou rokovaní na Kube bude prenasledovanie kresťanov vo svete, najmä na Blízkom východe.

 

Hovoriť sa bude tiež o vzťahoch medzi katolíckou a pravoslávnou cirkvou, ako aj o medzinárodnej politike. Ilarion spresnil, že v posledných rokoch sa objavilo viacero návrhov ohľadom miesta takéhoto spoločného stretnutia. Patriarcha Kirill však od začiatku nechcel, aby sa konalo v Európe. Ilarion to vysvetlil tým, že "práve s Európou je spojená komplikovaná história rozdelenia a konfliktov medzi kresťanmi".

 

Dodal, že zhodou okolností sa pápež František a patriarcha Kirill ocitnú v rovnakom čase v Latinskej Amerike, čo poskytlo možnosť usporiadať ich schôdzku "v Novom svete". Ilarion vyjadril nádej, že toto stretnutie "bude novou stranou v dejinách vzťahov medzi cirkvami".

 

Metropolita Ilarion pripomenul, že schôdzka na tejto úrovni sa plánovala aj v 90. rokoch, keď na čele bol patriarchom moskovským a celej Rusi Alexij II. a pápežom bol Ján Pavol II. Schôdzka sa však neuskutočnila, pretože sa nepodarilo vyriešiť problémy, ktoré boli dôležité pre pravoslávnu stranu - medzi nimi je aj status gréckokatolíckej cirkvi (tzv. uniatskej) na Ukrajine. Vatikán aj Moskva však pokračovali v prípravách na vrcholné stretnutie, čím potvrdili, že je možné a pre ne dôležité, uviedol metropolita.

 

Agentúra Reuters dodáva, že stretnutie Františka s Kirillom bude významným krokom k zaceleniu 1000-ročného rozkolu medzi západnou a východnou vetvou kresťanstva, ktoré sa rozdelili pri veľkej schizme v roku 1054. Metropolita Ilarion uviedol, že o prípadnom zjednotení oboch cirkví sa na Kube nebude rokovať, keďže "tento problém sa zatiaľ nedá vyriešiť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies