Pápež sa zastal homosexuálov aj rozvedených žien

NETKY.SK • 20 September 2013, 09:36 • 2 min
Pápež sa zastal homosexuálov aj rozvedených žien

VATIKÁN - Pápež František vo vôbec prvom interview poskytnutom médiám od svojho zvolenia do úradu odporučil pristupovať k pálčivým témam v cirkvi, ako je homosexualita, rozvody či interrupcie, s milosrdenstvom.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre jezuitský časopis Civilta Cattolica pápež - bez toho, aby v učení cirkvi čokoľvek spochybnil - vyzval "sprevádzať" homosexuálov, rozvedených či ženy, ktoré podstúpili interrupciu, na ich ceste a v ich zložitej situácii.  Homosexuálom a rozvedeným treba podľa pápeža prejaviť milosrdenstvo a "vychádzať z podmienok ich reálneho života". František zdôraznil, že k danej osobe vždy treba mať úctu, lebo "vstupujeme do mystéria človeka".   

Pokiaľ ide o potraty, Jorge Mario Bergoglio uviedol ako príklad ženu, čo sa po neúspešnom manželstve, v ktorom podstúpila interrupciu, znovu vydala a žije dôstojný život s piatimi deťmi. Potrat ju nesmierne ťaží a ona sa zaň úprimne kajá a rada by urobila krok vpred vo svojom kresťanskom životom. "Čo jej má povedať spovedník," pýta sa v rozhovore pápež a vzápätí si sám odpovedá, keď jasne vyzýva na odpustenie.

František komentoval aj očakávania mnohých ľudí, ktorí si od neho sľubujú, že v dohľadnom čase urobí v cirkvi zásadné zmeny a reformy. Upozornil, že si myslí pravý opak: podľa neho treba čas, aby sa niečo zmenilo od základu, skutočne a účinne. "Treba čas dôkladnú úvahu...Uvažovanie vždy sprevádza Božia prítomnosť, treba vnímať jej znaky, dávať pozor na to, čo sa deje, načúvať ľuďom, najmä chudobným," vyhlásil pápež. Dodal, že aj jeho osobné rozhodnutia, ktoré sa týkajú každodenného života, ako je používanie skromného typu auta, súvisia "s načúvaním Duchu svätému". 

"Musíme jasne nájsť novú rovnováhu. Ak sa tak nestane, stavba morálky cirkvi sa zrúti ako domček z karát, stratí sviežosť a esprit Evanjelia," upozornil pápež. Podľa jeho slov cirkev teraz najviac zo všetkého potrebuje "schopnosť zaceliť rany, zapáliť srdcia svojich veriacich a dať im zažiť pocit blízkosti a spoločenstva". 

Prvý pápež v dejinách cirkvi z rehole jezuitov prirovnal cirkev aj k poľnej nemocnici po vojenskej bitke. "Je zbytočné vypytovať sa ťažko zraneného, či má zvýšený cholesterol alebo glykémiu! Musíme ošetriť jeho rany! Až potom sa starať o ostatné," uviedol. Pápež sa v rozhovore vrátil aj k viacerým svojim výrokom z tlačovej konferencie, ktorú poskytol novinárom pri návrate zo Svetových dní mládeže v Riu de Janeiro.  

V interview sa vrátil aj k svojej slávnej vete: "Kto som, aby som súdil?", ktorú vyslovil na margo homosexuálov. František sa novinárom zveril, že ešte v Buenos Aires dostával mnoho listov od homosexuálov, ktorých označil "za ranených spoločnosti". "Homosexuáli sa vždy cítili ako cirkvou odsúdení," uviedol a zdôraznil, že toto cirkev nechce. "Povedal som (v lietadle), že ak má homosexuál dobrú vôľu a hľadá Boha, kto som, aby som ho súdil? Keď som toto povedal, povedal som len to, čo hovorí aj katechizmus katolíckej cirkvi," vyhlásil pápež v reakcii na kritiku, ktorej sa mu po jeho slovách z konca júla dostalo z konzervatívnych kruhov za "prílišnú otvorenosť".

Pápež, kritizovaný konzervatívcami v cirkvi aj za to, že málo hovorí o potratoch a homosexuálnych manželstvách, vysvetlil, že cirkev sa nemôže sústreďovať len na tieto témy. Jej učenie v tejto veci je známe, "netreba o tom hovoriť sústavne" a keď už, "tak v danom kontexte," pripomenul.  V rozhovore pápež pripomenul sviatosť zmierenia, keď okrem iného upozornil, že spovednica nie je "mučiareň", čím sa "obrátil chrbtom" k príliš prísnym, ale aj príliš laxným spovedníkom. 

Pokiaľ ide o úlohu žien v cirkvi, pápež považuje za potrebné zväčšiť priestor pre ich pôsobenie, pričom však pri kritike istých foriem feminizmu poznamenal, že sa obáva "machizmu v sukni". 

Pápež sa vyjadril aj k svojmu životu v Argentíne: povedal, že sa nikdy nehlásil k pravici a jej autoritársky štýl rozhodovania mu robil problémy, keď bol provinciálom jezuitskej rehole v Buenos Aires. Priznal, že v tomto úrade, do ktorého bol vymenovaný v prvých rokoch vojenskej diktatúry v Argentíne, mal spory s inými jezuitmi. "Prešiel som obdobím hlbokých vnútorných kríz," dodal pápež.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies