Pápež sa vyslovil proti urážaniu náboženstiev

NETKY.SK • 15 Január 2015, 14:44 • 2 min
Pápež sa vyslovil proti urážaniu náboženstiev

MANILA - Pápež František dnes v súvislosti s minulotýždňovými teroristickými útokmi v Paríži obhajoval slobodu prejavu, dodal však, že nie je správne provokovať iných napádaním ich náboženstva. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pápež na palube lietadla smerujúceho zo Srí Lanky na Filipíny zároveň podotkol, že na takéto urážanie sa môže "očakávať" reakcia. "Nemôžete provokovať, nemôžete urážať náboženstvo iných, nemôžete si robiť žarty z náboženstva," upozornil najvyšší pontifex.
     

František, ktorý útoky v Paríži už odsúdil, na otázku o vzťahu medzi slobodou vierovyznania a slobodou prejavu odpovedal: "Domnievam sa, že sloboda vierovyznania a sloboda prejavu sú základné ľudské práva."
     

"Je pravdou, že nesmiete reagovať násilne - avšak napriek tomu, že sme dobrí priatelia, ak (on) povie zlé slovo na moju matku, môže očakávať úder, to je normálne," uviedol pápež na ilustrovanie príkladu reakcie, ukážuc na jedného zo svojich spolupracovníkov.
     

"Nemôžete urobiť hračku z náboženstva iných," dodal. "Títo ľudia provokujú a potom (sa môže niečo stať). V slobode prejavu sú hranice," upozornil pápež.
     

V súvislosti s náboženskými vojnami v minulosti, ako boli križiacke výpravy schválené katolíckou cirkvou proti islamu, pápež povedal: "Predstavte si vlastnú krajinu. Koľko náboženských vojen sme mali? Aj keď sme boli hriešnikmi, nemôžete zabíjať v mene Boha. To je poblúznenie."
     

Na otázku, či sa cíti byť ohrozený možným útokom islamských extrémistov, František podotkol, že si viac starostí robí o iných. Zároveň zdôraznil, že je presvedčený o bezpečnostných opatreniach Vatikánu.
     

"Som v Božích rukách," vyhlásil a zavtipkoval, že požiadal Boha, aby ho ušetril od bolestivej smrti. "Či sa bojím? Viete, že trpím poruchou: mám veľkú dávku bezstarostnosti. Ak by sa mi malo niečo stať, povedal som Pánovi: 'Žiadam ťa len o tú milosť, aby to nebolelo, pretože nie som odvážny, keď som konfrontovaný s bolesťou.' Som veľmi bojazlivý," povedal pápež.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona