Pápež sa v Čile stretol so skupinou obetí pohlavného zneužívania kňazmi

NETKY.SK • 17 Január 2018, 06:36 • 2 min
Pápež sa v Čile stretol so skupinou obetí pohlavného zneužívania kňazmi

SANTIAGO - Pápež František sa počas svojej návštevy v Čile v utorok stretol s niekoľkými obeťami pohlavného zneužívania zo strany miestnych katolíckych kňazov.

slovakia

left justify in out

Stretnutie bolo súkromné: bol na ňom len pápež a obete zneužívania. Uskutočnilo sa v budove apoštolskej nunciatúry v Santiagu. Stretnutie sa konalo v úzkom kruhu a bez nezainteresovaných, aby obete "mohli vyrozprávať svoje trápenie pápežovi Františkovi, ktorý ich vypočul, modlil sa a plakal s nimi".

 

Už v utorok pápež poprosil Čiľanov o odpustenie za "nenapraviteľné škody" napáchané na deťoch, ktoré boli sexuálne zneužité kňazmi. Vyhlásil, že cíti bolesť a hanbu za tieto činy, ktoré poškodili obraz katolíckej cirkvi v Čile. Dodal, že chce obete podporiť a postarať sa, aby sa takéto zneužívanie viac neopakovalo.

 

Ide o prvú pápežovu cestu do tejto andskej krajiny so 17 miliónmi obyvateľov, odkedy sa v roku 2013 postavil do čela cirkvi. V Čile v súčasnosti vládne aj hnev nad Františkovým rozhodnutím z roku 2015 vymenovať biskupa, ktorý mal blízko k čilskému najznámejšiemu pedofilnému kňazovi Fernandovi Karadimovi. Toho Vatikán v roku 2011 uznal za vinného z desaťročia trvajúceho zneužívania desiatok detí.

 

Počas prvého dňa pápežovho pobytu v Čile sa odohrali i tri útoky na katolícke kostoly. Kostoly vypálili v utorok v skorých ranných hodinách miestneho času v regióne Araucanía. Od piatka sa tak v Čile stalo terčom útoku zápalnou bombou celkovo deväť kostolov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies