Pápež sa stretol s obeťami sexuálneho zneužívania a požiadal ich o odpustenie

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 14:53 • 2 min
Pápež sa stretol s obeťami sexuálneho zneužívania a požiadal ich o odpustenie

VATIKÁN - Pápež František dnes požiadal obete sexuálneho zneužívania duchovnými o odpustenie za to, že cirkevní predstavitelia prípady nezvládli.

slovakia

left justify in out

Hlava rímskokatolíckej cirkvi obetiam povedala, že ich zneužívanie bolo "maskované spoluvinou," doplnila agentúra Reuters.

 

Počas kázne na omši, na ktorej sa šesť obetí takéhoto zneužívania zúčastnilo, pápež povedal, že katolícka cirkev "musí plakať a vykonať nápravu" za to, čo urobila obetiam. Obete - po dvoch z Írska, Británie a Nemecka - požiadal o odpustenie za to, čo sa podľa jeho slov stalo "svätokrádežným kultom" ktorý znesvätil Boha.

 

Rímskokatolícka cirkev čelí silnej kritike kvôli neschopnosti zastaviť zneužívanie. Pápež v minulosti označil skutky duchovných, ktorí zneužívali deti, za "satanské". Sľúbil tiež ich potrestanie. Minulý rok posilnil vatikánsky zákon proti zneužívaniu detí.

 

Niektoré obete ho však kritizovali za to, že sa s ich zástupcami nestretol už skôr. Jeho predchodca to urobil niekoľkokrát počas ciest po Taliansku.

 

František vytvoril komisiu, ktorej úlohou je vypracovať plány na zastavenie zneužívania duchovnými. Medzi jej členmi je aj obeť zneužívania a kardinál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies