Pápež sa stretol s európskymi lídrami: Vyzval na solidaritu a jednotu

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 06:30 • 2 min
Pápež sa stretol s európskymi lídrami: Vyzval na solidaritu a jednotu

RÍM - Pápež František vyzval dnes krajiny EÚ na solidaritu a jednotu v období, keď si únia pripomína 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, ktoré tvoria jeden zo základov terajšieho európskeho spoločenstva.

slovakia

left justify in out

Pápež tak urobil počas dnešnej audiencie vo Vatikáne, na ktorej prijal v predvečer výročia lídrov jednotlivých členských krajín a hlavných inštitúcií EÚ.

 

Solidarita je podľa pápeža najúčinnejším prostriedkom proti moderným formám populizmu, nesmie však pozostávať len zo slov. "Solidarita nie je len dobrý úmysel. Vyznačuje sa konkrétnymi činmi," zdôraznil pápež s tým, že populistické prúdy sú naopak "plodmi egoizmu".

 

"Návrat do Ríma po 60 rokoch nesmie byť len obyčajnou cestou do minulosti," pokračoval František. Dodal, že EÚ by nemala byť vnímaná len ako súbor "pravidiel" vychádzajúcich s ekonomických a finančných potrieb, ale aj ako spôsob života založený na spoločných hodnotách a ideáloch. Ich strata totiž vytvára "živnú pôdu pre všetky formy extrémizmu", varoval najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi.

 

"Ste povolaní k tomu, aby ste razili cestu novému európskemu humanizmu," apeloval pápež na prítomných lídrov. Únia podľa neho musí spojiť sily pri investovaní do rozvoja, pri tvorbe pracovných miest, ako aj zabezpečení primeraných platov a dôstojných životných podmienok pre všetkých občanov.

 

Pápež sa na dnešnom stretnutí prejavil nielen ako podporovateľ EÚ, ktorej vznik priniesol "najdlhšie obdobie mieru za posledné storočia", ale aj ako zástanca práv utečencov, ktorých prílevu Európa v posledných rokoch čelí. Imigračná kríza podľa neho nemôže byť riešená spôsobom, akoby bola "iba numerickým alebo ekonomickým problémom či otázkou bezpečnosti".

 

Na audiencii boli prítomní prezidenti alebo premiéri všetkých členských krajín EÚ s výnimkou Británie, ako aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Prítomní lídri sa nechali odfotografovať s pápežom vo vatikánskej Sixtínskej kaplnke, pričom pozadie tvorila Michelangelova freska "Posledný súd", zobrazujúca koniec sveta. Agentúra AP v tejto súvislosti poukazuje na úvahy o možnom konci EÚ, na čo by pri jej zrode pred 60 rokmi takmer nikto nepomyslel.

 

Lídri EÚ sa zišli v Ríme v predvečer neformálneho summitu pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Vyvrcholením sobotňajšieho stretnutia bude prijatie spoločnej deklarácie o budúcom smerovaní Únie.

 

 

Fico: Únia pokračuje v súčasnom formáte bez potreby zmeny alebo rušenia zmlúv

 

Viac protokolárny ako obsahový bude Rímsky summit pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv, ktorý sa uskutoční v sobotu (25.3.) v talianskej metropole za účasti prezidentov alebo premiérov z 27 štátov EÚ. Slovenský premiér Robert Fico to uviedol dnes cestou do Ríma s tým, že stretnutie lídrov Únie zahŕňa niekoľko povinností vrátane stretnutí s pápežom Františkom a talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

 

"Verím, že nikto nebude mať záujem zablokovať hlavný dokument, ktorý sa nazýva Rímska deklarácia a v ktorom 27 štátov EÚ jednoznačne potvrdzuje záujem pokračovať v tomto jedinečnom projekte," uviedol Fico. Lídri EÚ sa podľa jeho slov momentálne sústreďujú aj na hlavnú agendu - tzv. rímsku, ktorú má EÚ sledovať v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

 

Rímska agenda naznačuje, že Európa môže ísť viacerými rýchlosťami "ako iba cez euro alebo cez nie euro", vysvetlil Fico a zdôraznil preto nevyhnutnosť, aby Slovensko bolo stabilné a pripravené na takéto možnosti vývoja v EÚ. "Dúfam, že summit bude úspechom a že sa nezopakuje situácia z ostatného stretnutia lídrov, keď jedna krajina zablokovala prijatie záverov pre voľbu predsedu Európskej rady."

 

Rímska deklarácia podľa Fica jednoznačne hovorí, že EÚ pokračuje v súčasnom formáte bez potreby zmeny alebo rušenia základných zmlúv, ktoré boli podpísané. "Súčasne sa naznačuje mechanizmus tzv. posilnenej spolupráce, čo je mechanizmus, kde sa niektoré krajiny môžu rozhodnúť, že pôjdu niektoré oblasti rýchlejšie."

 

Fico v súvislosti s týmto trendom pripustil riziko, že silné a bohaté krajiny môžu nasadiť tempo - "napríklad v konsolidácii verejných financií alebo v iných oblastiach" -, pri ktorom iné krajiny nebudú schopné konkurovať a dobiehať. "Slovensko musí preto spĺňať základné kritériá: Musí byť vnútorne stabilné, mať v poriadku verejné financie a mať vysoký hospodársky rast." Vtedy bude podľa premiéra Slovensko pripravené na takýto mechanizmus posilnenej spolupráce, a to v prípade, keby sa niektoré krajiny rozhodli ísť dopredu a nechať niektoré krajiny vzadu.

 

"Zajtra by tento dokument mal byť podpísaný všetkými 27 premiérmi a prezidentmi, ktorí sa zúčastnia na tomto summite," uzavrel predseda vlády SR na margo obáv, ktoré vyvolal nesúhlas poľskej a gréckej vlády s obsahom záverečného vyhlásenia rímskeho summitu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona