Pápež sa prvýkrát v histórii stretne so svojím predchodcom

NETKY.SK • 21 Marec 2013, 16:02 • 2 min
Pápež sa prvýkrát v histórii stretne so svojím predchodcom

VATIKÁN - Nový pápež František sa pripravuje na historickú schôdzku so svojím predchodcom vo funkcii Benediktom XVI., ktorá sa uskutoční už v sobotu.

slovakia

left justify in out

Benedikt odstúpil z čela Vatikánu ešte minulý mesiac a odvtedy mu prináleží titul emeritný pápež. Urobil tak ako prvá hlava katolíckej cirkvi za posledných viac ako 600 rokov, keďže doterajšou bežnou praxou bolo zotrvanie pápeža na Petrovom stolci až do smrti. Experti na cirkevné dejiny pritom tvrdia, že dvaja pápeži - súčasný a bývalý - sa ešte nikdy v histórii osobne nestretli.

Historická schôdzka je naplánovaná v dedinke Castel Gandolfo neďaleko Ríma, kde v súčasnosti emeritný pápež Benedikt XVI. býva. Zaujímavosťou je, že František aj Benedikt budú počas stretnutia oblečení do rovnakého bieleho pápežského rúcha. 

Pápež František v utorok pred asi 200-tisícovým davom veriacich odslúžil slávnostnú svätú omšu. Tá definitívne a oficiálne odštartovala jeho pontifikát. Nová hlava katolíckej cirkvi vo svojej kázni opäť odkázala na svätého Františka z Assisi, po ktorom si zvolil svojej pápežské meno. Prisľúbil pritom, že svoj pontifikát zasvätí predovšetkým "chudobe".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona