Pápež pripustil možnosť, aby sa kňazmi mohli stať i starší ženatí muži

NETKY.SK • 11 Marec 2017, 06:45 • 2 min
Pápež pripustil možnosť, aby sa kňazmi mohli stať i starší ženatí muži

VATIKÁN - Pápež František vyhlásil, že je ochotný uvažovať o tom, aby v odľahlých oblastiach mohli byť starší ženatí muži vysväcovaní za kňazov. Vylúčil však možnosť dobrovoľnosti kňazského celibátu ako riešenie nedostatku duchovných, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kritická situácia podnietila niekoľkých pokrokových cirkevných hodnostárov k výzve na ukončenie starodávnej tradície celibátu v katolíckej cirkvi. Takýto krok by predstavoval revolučnú zmenu, hoci by sa zrejme stretol s odporom konzervatívcov.

 

Reformátori však už dlhodobo navrhujú, aby Vatikán zaviedol kňazskú vysviacku ženatých mužov, ktorí sú starší a majú dospelé deti. Pápež v rozhovore pre týždenník Die Zeit uviedol, že takáto možnosť pripadá do úvahy.

 

Oslabenie štatútu celibátu však František odmieta. "Dobrovoľný celibát sa v tomto kontexte spomína často, najmä v oblastiach, kde je nedostatok duchovných. Nie je to však riešenie," zdôraznil pápež. Katolícka cirkev vníma celibát ako cnosť, ktorá umožňuje kňazom venovať celý svoj život službe Bohu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona