Pápež priletel do Bangladéša, očakáva sa, že bude hovoriť aj o Rohingoch

NETKY.SK • 30 November 2017, 12:17 • 2 min
Pápež priletel do Bangladéša, očakáva sa, že bude hovoriť aj o Rohingoch

DHÁKA - Pápež František pricestoval vo štvrtok do bangladéšskeho hlavného mesta Dháka. Očakáva sa, že počas svojej trojdňovej návštevy tejto juhoázijskej krajiny sa bude zaoberať okrem iného aktuálnou krízou okolo moslimskej menšiny Rohingov, ktorých státisíce utiekli pred násilím z Mjanmarska do Bangladéša.

slovakia

left justify in out

Do Dháky priletel pápež z Mjanmarska, kde bol taktiež na trojdňovej návšteve. Počas príhovorov v Mjanmarsku vyzýval František na potrebu prekonať všetky formy netolerancie, predsudkov a nenávisti. Vyslovil sa tiež za jednotu či spoločné prihlásenie sa k mieru a rešpektovaniu spravodlivosti a dôstojnosti pre všetkých ľudí. Slovo "Rohingovia" však nepoužil.

 

František by mal v sobotu celebrovať omšu pri národnom pamätníku Husajna Šahída Suhravardího v Dháke. Očakáva sa, že sa na nej zúčastní aj malá skupina Rohingov, uviedol šéf mediálneho výboru vytvoreného pri príležitosti pápežskej návštevy.

 

Pápeža na medzinárodnom letisku v Dháke, kde pre jeho prílet sprísnili bezpečnostné opatrenia, privítal bangladéšsky prezident Abdul Hamíd. V metropole v očakávaní jeho návštevy vyvesili množstvo transparentov zobrazujúcich ako Františka, tak aj bangladéšsku premiérku Hasínu Vadžídovú.

 

Posledným bodom pápežovej návštevy v Mjanmarsku bola vo štvrtok ráno pred odletom do Bangladéša omša pre mládež v Katedrále Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Rangúne.

 

František na nej hlásal posolstvo nádeje a "dobrých správ", napriek množstvu "nespravodlivosti, chudoby a biedy vo svete". Mladí veriaci prišli v oblečení typickom pre ich etnické skupiny. "Nebojte sa robiť hurhaj, pýtať sa otázky, ktoré ľudí nútia k zamysleniu... Nech je vás počuť," odkázal im František.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies