Pápež prijal demisiu kardinála, ktorý sa snažil zahladiť sexuálne škandály

NETKY.SK • 8 September 2014, 15:13 • 2 min
Pápež prijal demisiu kardinála, ktorý sa snažil zahladiť sexuálne škandály

VATIKÁN - Pápež František prijal demisiu kardinála Seana Bradyho, ktorý ako najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v Írsku veľmi dlho odolával tlaku, aby odstúpil v súvislosti s pokusom o zahladenie pedofilného škandálu.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP pripomenula, že Brady pred troma týždňami dovŕšil 75 rokov, čo je vek, keď každý biskup musí podať pápežovi demisiu.

 

Očakáva sa, že Bradyho nástupcom vo funkcii arcibiskupa z Armaghu bude Eamon Martin, ktorý sa v minulosti už viackrát nechal počuť, že cirkev sa mala k podozreniam a vyšetrovaniam prípadov zneužívania detí duchovnými stavať s väčšou zodpovednosťou.

 

Brady bol írskym prímasom viac ako 20 rokov, ktoré sa niesli aj v znamení škandálov súvisiacich s pohlavným zneužívaním detí. 

 

Jeden zo súdnych sporov sa v roku 2010 týkal aj samotného Bradyho, keď boli odhalené záznamy, že sa v 70. rokoch zapojil do snáh o zatajenie informácií o znásilneniach detí duchovnými. Brady vtedy priznal, že v roku 1975 žiadal od dvoch obetí zneužívania reverendom Brendanom Smythom, aby zložili sľub mlčanlivosti. Brady poskytol tieto správy svojim cirkevným nadriadeným, nie však polícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies