Pápež pricestoval na krátku návštevu Betlehema

NETKY.SK • 25 Máj 2014, 11:02 • 2 min
Pápež pricestoval na krátku návštevu Betlehema

BETLEHEM - Pápež František pricestoval dnes na krátku návštevu predjordánskeho Betlehemu, ktorý je jeho druhou zastávkou na ceste do Svätej zeme. Na námestí, kde bude neskôr slúžiť omšu, sa už zhromaždili tisíce pútnikov a miestnych kresťanov.

slovakia

left justify in out

František priletel do Betlehemu vrtuľníkom z Jordánska. Stal sa tak prvým pápežom, ktorý dorazil do Predjordánska priamo zo zahraničia - nie cez Izrael. Palestínski predstavitelia to označili za symbolické uznanie ich úsilia o dosiahnutie štátnosti.
      

Po privítacej ceremónii mal pápež na programe stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Následne bude celebrovať omšu na betlehemskom námestí neďaleko miesta, kde sa podľa kresťanov narodil Ježiš.
      

Symboliku pápežovej návštevy podčiarkli obrazy, ktoré umiestnili v Betleheme. Na námestí sa napríklad objavili Ježiš a jeho otec Jozef s tradičnými palestínskymi pokrývkami hlavy - a inde v meste obrazy prirovnávajúce osud Palestínčanov s utrpením Ježiša. Miestni predstavitelia sa tiež postarali o to, aby pápež vide izraelskú bariéru oddeľujúcu Betlehem od Izraela, keď navštívi neďaleký palestínsky utečenecký tábor, uviedla agentúra Reuters. Podľa Izrael je bariéra potrebná na zabránenie útokom militantov.
      

Po šiestich hodinách v Betleheme František pocestuje do Izraela. Aby sa vyhol diplomatickým ťažkostiam, musí namiesto krátkej cesty do Jeruzalema najskôr vrtuľníkom odcestovať do Tel Avivu na oficiálnu privítaciu ceremóniu. Medzinárodné spoločenstvo totiž neuznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a zahraniční lídri tak tradične vstupujú do krajiny cez Tel Aviv.
      

Odtiaľ sa znova vrtuľníkom prepraví do Jeruzalema, kde si pripomenie 50. výročie historického stretnutia katolíckych a pravoslávnych lídrov, čo je podľa slov Františka hlavný cieľ jeho cesty.
      

V Jeruzaleme už visia vatikánske vlajky a na početných budovách vyvesili portréty usmievajúceho sa pápeža. Mnohí miestni obyvatelia však viac než to neuvidia. Vzhľadom na jeho rozhodnutie nepoužiť nepriestrelné auto totiž izraelské bezpečnostné úrady uvoľňujú cesty a uzatvárajú niektoré lokality pred 24-hodinovým pobytom Františka v meste.
      

Izraelská polícia oznámila, že dnes ráno zadržala v Jeruzaleme 26 Izraelčanov za hádzanie kameňov a výtržnosti pri mieste, kde bude pápež slúžiť bohoslužbu v závere svojej návštevy. Podľa katolíckej tradície ide o miesto Ježišovej poslednej večere, niektorí židia však veria, že v tej istej budove sa nachádza hrobka kráľa Dávida, a protestujú proti tamojším kresťanským modlitbám. Približne 150 demonštrantov tam dnes prišlo odsúdiť údajné plány odovzdať miesto pod kontrolu Vatikánu, čo izraelskí činitelia popierajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona