Pápež pred synodou: Šťastná rodina je dôležitá pre cirkev i spoločnosť

NETKY.SK • 3 Október 2014, 16:33 • 2 min
Pápež pred synodou: Šťastná rodina je dôležitá pre cirkev i spoločnosť

RÍM - Pápež František dnes zdôraznil význam rodiny, keď vo svojom v sieti Twitter napísal, že "šťastné rodiny sú dôležité pre cirkev i spoločnosť".

slovakia

left justify in out

Toto krátke posolstvo sa na internete objavilo krátko pred zasadnutím biskupov, ktorí sa od nedele do 19. októbra budú vo Vatikáne zaoberať problematikou rodín a manželstiev. Podľa pozorovateľov ide o prvý test Františkovho pontifikátu. 

 

Na synode očakávajú 253 hostí, okrem biskupov budú prítomní aj laici - medzi nimi aj niekoľko manželských párov vrátane zmiešaného, v ktorom muž je moslim a žena katolíčka. Už pred svojím začatím synoda vyvoláva veľké špekulácie, najmä pokiaľ ide o otázku rozvedených katolíkov, ktorí sa znova civilne zosobášili a chcú pristupovať k sv. prijímaniu. 

 

Cieľom synody je však aj posúdiť celý komplex problémov, ktorým čelí súčasná rodina: od rastu počtu rozvodov, cez rozdelenie rodín po problémy slobodných matiek. Reč bude aj o spolužití párov bez uzavretia manželstva, o zväzkoch homosexuálov a prijatí homosexuálov cirkvou, ale aj o postoji cirkvi k používaniu prezervatívov.

 

Synoda sa začne v nedeľu o 10.00 h slávnostnou omšou v Bazilike svätého Petra a skončí sa 19. októbra beatifikáciou zomrelého pápeža Pavla VI., ktorý počas svojho pontifikátu zriadil inštitút biskupskej synody na základe požiadaviek vyplývajúcich z Druhého vatikánskeho koncilu. 

 

Generálny tajomník synody biskupov, kardinál Lorenzo Baldisseri, dnes v Ríme predstavil program stretnutia a uviedol, že táto synoda bude predchádzať ďalšej, väčšej, ktorá sa uskutoční vo Vatikáne v októbri budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies