Pápež povzbudil švédsku aktivistku, aby pokračovala v boji

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 17:24 • 2 min
Pápež povzbudil švédsku aktivistku, aby pokračovala v boji

VATIKÁN - Pápež František povzbudil v stredu mladú švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú, aby pokračovala vo svojej kampani za ochranu klímy, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Šestnáročná Thunbergová sa s pápežom nakrátko stretla v závere jeho tohtotýždňovej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, kde sedela v prednom rade.

 

So sebou si priniesla tabuľku s nápisom "Pripoj sa k štrajku proti klimatickej zmene", ktorú ukázala po tom, ako ju pápež privítal.

 

"Ďakujem vám, že ste sa postavili za klímu a hovorili pravdu. Veľa to znamená," povedala mu Thunbergová.

 

Pápež jej povedal, aby vo svojom boji proti klimatickej zmene pokračovala. "Boh ťa žehnaj. Pokračuj vo svojej práci. Do toho!," povzbudil ju.

 

img

 

Mladú aktivistku vo Vatikáne sprevádzal jej otec Svante Thunberg. Po stretnutí Thunbergová v rozhovore pre švédske noviny Dagens Nyheter uviedla, že pápež bol veľmi priateľský a po celý čas sa usmieval.

 

Mladá Švédka má vystúpiť s prejavom v talianskom parlamente a v piatok bude v Ríme viesť demonštráciu za boj proti klimatickej zmene.

 

V pápežovi Thunbergová našla spriaznenú dušu, uvádza AP a pripomína, že boj proti klimatickej zmene a starostlivosť o Božie stvorenia patria k hlavným pilierom Františkovho pôsobenia v pápežskom úrade.

 

Thunbergová, ktorá inšpirovala proti globálnemu otepľovaniu, sa krátko rozprávala s pápežom prostredníctvom tlmočníka.

Kázala konvertovaným - pápež František napísal v roku 2015 dokument o ochrane životného prostredia pred globálnym otepľovaním.

 

img

 

V encyklike, nazvanej "Laudato Si (Chvála Be)", o starostlivosti o náš spoločný domov, obhajoval zmenu životného štýlu v bohatých krajinách, ponorených do spotrebiteľskej kultúry spotrebiteľov a ukončenia zisku pred spoločným dobrom.

 

Odvtedy požiadal pápež František o zníženie používania fosílnych palív pri každej príležitosti. Na minuloročnom stretnutí s ropnými exekútormi Francis povedal, že svet sa musí premeniť na čistý a povedal im: "Civilizácia si vyžaduje energiu, ale využívanie energie nesmie ničiť civilizáciu".

 

Thunbergová v utorok v Štrasburgu vyzvala európskych predstaviteľov, aby konali tak, aby zachránili planétu spôsobom, akým sa zaviazali obnoviť Notre-Dame po požiari, ktorý vypálil katedrálu v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies