Pápež povolil ženám účasť na veľkonočnom obrade umývania nôh

NETKY.SK • 22 Január 2016, 09:12 • 2 min
Pápež povolil ženám účasť na veľkonočnom obrade umývania nôh

VATIKÁN - Pápež František zrušil dnes stáročnú cirkevnú tradíciu, ktorá zakazovala ženám účasť na rituálnom umývaní nôh počas veľkonočných sviatkov.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie hlavy katolíckej cirkvi podľa agentúry Reuters vyvolalo nevôľu v konzervatívnych kruhoch, avšak potešilo aktivistov zasadzujúcich sa za práva žien.

 

Až dosiaľ sa na liturgickom obrade umývania nôh mohli zúčastňovať iba muži alebo chlapci. Kňaz pri ňom umýva a pobozká nohy 12 vybraným ľuďom na znak pripomenutia si obdobného Ježišovho gesta pokory voči učeníkom.

 

Pápež v liste adresovanom vatikánskemu úradu, ktorý má na starosti reguláciu bohoslužobných obradov, uviedol, že by táto 12-členná skupina mala pozostávať zo "všetkých členov božieho ľudu" vrátane žien.

 

Predmetný obrad sa koná v katolíckych kostoloch po celom svete na veľkonočný Zelený štvrtok. Kým niektoré katolícke farnosti už účasť na tomto obrade ženám a dievčatám umožnili, väčšina z nich dodržiava predpísané pravidlá, čo sa týka najmä rozvojových krajín.

 

František od svojho zvolenia za pápeža v roku 2013 začleňuje do skupín ľudí, ktorým pri obrade umýva nohy, aj ženy. Pokračuje tým v tradícií, ktorú praktizoval už v čase, keď bol arcibiskupom vo svojom domovskom Buenos Aires v Argentíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies