Pápež ponúkol Číne a ďalším ázijským krajinám olivovú ratolesť

NETKY.SK • 18 August 2014, 06:59 • 2 min
Pápež ponúkol Číne a ďalším ázijským krajinám olivovú ratolesť

SOUL - Pápež František dnes, v štvrtý deň svojej návštevy Južnej Kórey, ponúkol zmierlivé gesto ázijským krajinám, ktoré majú napäté vzťahy s Vatikánom ubezpečujúc ich, že kresťania v ich regióne nie sú "dobyvateľmi".

slovakia

left justify in out

"Úprimne dúfam, že krajiny vášho kontinentu, s ktorými sa Svätá stolica zatiaľ neteší plnému vzťahu, nebudú váhať s prehĺbením dialógu v prospech všetkých," citovala dnes pápeža agentúra Associated Press. Mimo pripravenú reč dodal: "Nehovorím iba o politickom dialógu, ale tiež o ľudskom a bratskom dialógu. Títo kresťania neprichádzajú ako dobyvatelia, nepokúšajú sa vám zobrať vašu identitu."
      

Pápež František hovoril k zhromaždeniu takmer 100 biskupov z 35 krajín Ázie, ktorí sa zišli v Hémi, na pútnickom mieste asi 110 kilometrov od Soulu, ktoré pripomína smrť 132 neznámych kresťanov, umučených v polovici 19. storočia na tomto mieste. Komunistická Čína prerušila vzťahy s Vatikánom v roku 1951 a zriadila paralelnú, štátnu katolícku cirkev. Kresťania verní Vatikánu museli prejsť do ilegality.    
      

Okrem Číny, ktorá prerušila vzťahy s Vatikánom v roku 1951, Svätá stolica nemá žiadne diplomatické vzťahy so Severnou Kóreou, Vietnamom, Mjanmarskom, Laosom, Bhutánom a Brunejom, informoval hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Zdôraznil, že pápežov ponúkol olivovú ratolesť všetkým týmto krajinám. Dnešné pápežovo popoludnie patrilo mladým. V pevnosti Hémi, asi dva kilometre od Svätyne neznámych mučeníkov, viedol František omšu, ktorou vyvrcholil 6. ročník Dní ázijskej mládeže. Podľa vatikánskych zdrojov sa na záverečnej omši zúčastnilo asi 41.000 mladých.
      

Dnešnú nedeľu pápež začal v Soule krstom muža, ktorý prišiel o syna pri aprílovej tragickej havárii preťaženého trajektu. Muž si vybral krstné meno František. V pondelok pápež ukončí svoju päťdňovú návštevu Južnej Kórey osobitnou omšou za zmierenie na Kórejskom polostrove. Krajinu navštívil v rámci svojej prvej cesty do Ázie, o ktorej povedal, že bude preňho prioritou počas jeho pontifikátu. Do Ázie by sa mal vrátiť opäť v januári pri návšteve Srí Lanky a Filipín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies