Pápež podporuje celibát kňazov, ale nepovažuje ho za nemennú dogmu

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 10:22 • 2 min
Pápež podporuje celibát kňazov, ale nepovažuje ho za nemennú dogmu

RÍM - Pápež František v pondelok vyhlásil, že rímskokatolícki kňazi by mali celibát dodržiavať: pripustil však, že toto pravidlo nie je nemenné. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

František sa vyjadril podobne ako v čase, keď bol arcibiskupom Buenos Aires. Jeho slová pre novinárov na palube lietadla počas jeho návratu z Izraela sú však prvými na túto tému, odkedy sa stal pápežom. "Celibát nie je dogma," odpovedal na otázku, či katolícka cirkev niekedy umožní kňazom ženiť sa podobne, ako majú povolené kňazi iných kresťanských cirkví - anglikánskej, protestanskej či pravoslávnej.

 

"Je to pravidlo života, ktoré si veľmi vážim a myslím si, že je to dar cirkvi, ale keďže to nie je dogma, dvere (pre zmenu) sú vždy otvorené," vysvetlil. Cirkev učí, že kňaz sa má celý venovať svojmu poslaniu, aby splnil svoju misiu. Celibát je tradícia, ktorá vznikla pred približne 1000 rokmi, nie je to však nemenná dogma cirkevného učenia.

 

Po nedávnych škandáloch okolo pohlavného zneužívania v cirkvi vzrástol tlak na zmenu tohto pravidla; stúpenci zmeny argumentujú, že niektorých kňazov mohla k pohlavnému zneužívaniu detí dohnať sexuálna frustrácia.

 

Cirkev tento argument odmietla, hovorí, že pedofíliu - či už v cirkvi alebo mimo nej - páchajú ľudia, ktorí majú psychické problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies