Pápež poďakoval slovenským Františkom

NETKY.SK • 26 Október 2013, 09:48 • 2 min
Pápež poďakoval slovenským Františkom

BRATISLAVA – Svätý Otec František ocenil iniciatívu, ktorá ešte v lete putovala zo Slovenska do Vatikánu. Radosť vyjadril nad knihou pozdravov a modlitieb s menami slovenských Františkov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z listu, ktorý poslal apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana predsedovi Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislavovi Zvolenskému. Tlmočí v ňom poďakovanie pápeža Františka za iniciatívu. Agentúru SITA informovala Tlačová kancelária KBS.

Myšlienka prejaviť priazeň novému pápežovi sa zrodila u Františka Kyselicu. Nápad vznikol po tom, ako bol za hlavu Katolíckej cirkvi zvolený 76-ročný kardinál Jorge Mario Bergoglio, ktorý prijal meno František. V apríli vyzval prostredníctvom rôznych kanálov všetkých Františkov zo Slovenska, ktorí mali záujem prejaviť priazeň novému pápežovi, aby sa ozvali. Následne oslovil školu, kde našli ideu stvárnenia tohto diela. O výslednú podobu diela sa pričinila oslovená výtvarníčka Denisa Bogdalíková. 

Jedinečné dielo prevzal v polovici júna arcibiskup Zvolenský. Iniciátori projektu ho požiadali, aby po prebratí sprostredkoval jej doručenie priamo Svätému Otcovi. Metropolita Zvolenský sa obrátil na apoštolského nuncia na Slovensku a požiadal o odovzdanie daru. Kniha je v slovenskom a talianskom jazyku. Zachytený je v nej pozdrav a idea celého projektu. Nasledujú mená Františkov zo Slovenska, spolu s ich priezviskami a bydliskami. Spolu ich je 586. Vlastnoručne ich potom prepísali takmer 40 žiaci z rôznych ročníkov a niektorí učitelia Spojenej školy sv. Františka Assisského v Malackách. 

Kniha mala netradične stvárnený obal. Ide o úpravu, ktorá pripomína znak Slovenskej republiky. Skladala sa z trikolóry - bielej, modrej a červenej farby. Kniha má obálku, na ktorej je na plastelínovom podklade spolu s kúskami papiera vymodelovaná silueta sv. Františka - patróna Františkánov i spomínanej školy v Malackách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies