Pápež plánuje v októbri navštíviť politicky nestabilný Južný Sudán

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 08:55 • 2 min
Pápež plánuje v októbri navštíviť politicky nestabilný Južný Sudán

VATIKÁN - Pápež František navštívi v októbri Južný Sudán, ak to tamojšia bezpečnostná situácia umožní, resp. ak nedôjde k jej zhoršeniu. Krajinu totiž sužuje občianska vojna a hladomor. Avizovanú cestu dnes bez uvedenia konkrétneho dátumu potvrdil juhosudánsky biskup Erkolano Tombe.

slovakia

left justify in out

Pápež sa už niekoľkokrát predtým vyjadril, že hodlá navštíviť Južný Sudán, kde chce kázať o mieri, dosiaľ sa však na cestu nenaskytol žiadny časový rámec. "Vatikánsky činiteľ nás informoval, že pápež príde v októbri, presný dátum však ešte nepoznáme," uviedol Tombe pre agentúru Reuters.

 

Na ropné zásoby bohatý Južný Sudán, ktorý sa stal nezávislou krajinou v roku 2011, upadol do občianskeho konfliktu v decembri 2013, keď vypukli roztržky medzi prezidentom Salvom Kiirom a jeho prepusteným námestníkom Riekom Macharom. Obe strany pritom útočili na civilistov na etnických hraniciach.

 

Kiirova vláda a OSN vyhlásili v niekoľkých častiach krajiny stav hladomoru; nedostatkom potravín trpí takmer polovica obyvateľov 5,5-miliónového Južného Sudánu.

 

Pápež vo februári vyhlásil, že si praje, aby s ním do tejto prevažne kresťanskej krajiny išiel aj cantenburský arcibiskup Justin Welby, hlava anglikánskej cirkvi vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies