Pápež oznámil vymenovanie 20 nových kardinálov

NETKY.SK • 4 Január 2015, 14:04 • 2 min
Pápež oznámil vymenovanie 20 nových kardinálov

VATIKÁN - Pápež František oznámil dnes mená 20 nových kardinálov, ktorých uvedie do úradu budúci mesiac. Ich výber z rôznych končín sveta má odrážať rozmanitosť v katolíckej cirkvi a jej rast na ázijskom či africkom kontinente, informovali svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Po vlaňajšom vymenovaní 19 kardinálov ide o druhú skupinu kardinálov, ktorú František vymenuje od nástupu na pápežský stolec. Novými členmi elitnej skupiny pápežských poradcov sa stanú na zasadnutí konzistória vo Vatikáne 14. februára.
      

Pätnásť nových kardinálov, ktorí majú menej ako 80 rokov a môžu sa tak zúčastniť na konkláve voliacom pápeža po úmrtí alebo rezignácii predošlého, pochádzajú z Talianska, Francúzska, Portugalska, Etiópie, Nového Zélandu, Vietnamu, Mexika, Mjanmarska, Thajska, Uruguaja, Španielska, Panamy, Kapverd a Tongy.
      

Ďalší piati vo veku nad 80 rokov, ktorí dostanú titul emeritný kardinál ako ocenenie dlhoročnej služby pre cirkev, sú z Kolumbie, Talianska, Nemecka, Argentíny a Mozambiku.
      

Len jeden z nových kardinálov-voliteľov je predstaviteľom Rímskej kúrie, ústrednej správy Vatikánu, píše agentúra Reuters.
      

Hovorca Vatikánu uviedol, že v prípade Mjanmarska, Tongy a Kapverd pôjde o vôbec prvých kardinálov z týchto krajín.
      

Hovorca Federico Lombardi tiež konštatoval, že pápež František "sa necíti viazaný tradíciou", podľa ktorej by na čele cirkvi vo veľkých mestách po svete mali automaticky stáť kardináli.
      

František obišiel predpis, na základe ktorého má byť počet kardinálov-voliteľov obmedzený na 120, a rozhodol sa ho zvýšiť na 125.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies