Pápež označil vojnu na Ukrajine za nezmyselný masaker. Vyzval obe strany, aby ho zastavili

NETKY.SK • 21 Marec 2022, 09:30 • 2 min
Pápež označil vojnu na Ukrajine za nezmyselný masaker. Vyzval obe strany, aby ho zastavili

Pápež František vyzval lídrov, aby sa usilovali o ukončenie vojny.

slovakia

left justify in out

Pápež František včera označil ruskú inváziu na Ukrajinu za neopodstatnený a nezmyselný masaker. Svetových lídrov požiadal, aby „túto odpornú vojnu" zastavili, informovala agentúra Reuters.

 

„Násilná agresia proti Ukrajine, bohužiaľ, nepoľavuje," uviedol pápež pri svojom pravidelnom týždennom požehnaní pútnikom na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne.

 

img

 

„Je to nezmyselný masaker, kde sa každý deň opakujú krutosti a zverstvá," dodal. „Neexistuje pre to žiadne ospravedlnenie," povedal František v zjavnej narážke na Kremeľ, ktorý svoju vojenskú inváziu na Ukrajinu obhajuje potrebou susednej krajiny demilitarizovať, „denacifikovať" a zabrániť údajnej genocíde ruskojazyčného obyvateľstva.

 

Hoci podľa agentúry AP išlo o jedny z pápežových najsilnejších slov na túto tému, František sa zdržal toho, aby Rusko označil za agresora. Pápeži zvyčajne odsudzujú vojny a ich ničivé dopady na civilistov bez toho, aby menovite uvádzali tých, ktorí za nimi stoja.

 

img

 

František tiež vyzval „všetkých aktérov medzinárodného spoločenstva", aby sa usilovali o ukončenie vojny. „Tento týždeň opäť padali rakety a bomby na starých ľudí, deti a tehotné matky," povedal pápež.

 

Dodal, že jeho myšlienky smerujú k miliónom ľudí, ktorí utekajú. „A cítim veľkú bolesť za tých, ktorí ani nemajú šancu utiecť," uviedol František.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona