Pápež označil násilnosti v Sýrii za "neľudské"

NETKY.SK • 25 Február 2018, 14:25 • 2 min
Pápež označil násilnosti v Sýrii za "neľudské"

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu označil násilnosti v Sýrii za "neľudské" a podporil sobotňajšie rozhodnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijať rezolúciu, požadujúcu "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii.

slovakia

left justify in out

František vyzval tisíce ľudí na vatikánskom Námestí sv. Petra na modlitbu za "okamžité" ukončenie bojov, píše agentúra AP.

"Mesiac február bol jedným z najnásilnejších za sedem rokov konfliktu," povedal pápež a zdôraznil, že boje zanechali stovky, tisíce obetí, medzi ktorými sú starší, žen i deti. Ľudia nemajú prístup k jedlu. Konflikt neminul ani nemocnice. "Všetko toto je neľudské," vyhlásil František a dodal, že "proti zlu nemožno bojovať ďalším zlom".

 

BR OSN prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii jednohlasne. Napriek počiatočnému odporu Ruska - stáleho člena BR OSN s právom veta a spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada - nakoniec všetkých 15 členov rady hlasovalo v prospech zastavenia bojov.

 

Rezolúcia sa zameriava na ukončenie krviprelievania v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta pri Damasku a ďalších lokalitách. Uvádza, že 5,6 milióna ľudí v 1244 komunitách potrebuje okamžitú pomoc a 2,9 milióna sa nachádza na ťažko dostupných a obliehaných miestach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies