Pápež opäť apeloval na dostupnosť liečby pre všetkých ľudí bez rozdielu

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 14:49 • 2 min
Pápež opäť apeloval na dostupnosť liečby pre všetkých ľudí bez rozdielu

VATIKÁN - Pápež František dnes vyzval, aby výsledky dosiahnuté pri výskume liečby chorôb boli dostupné pre všetkých ľudí. Uviedol to dnes vo svojom príhovore k účastníkom sympózia o regeneratívnej medicíne, zameraného aj na rakovinové ochorenia detí a mladistvých.

slovakia

left justify in out

Regeneratívna medicína je oblasťou medicíny, ktorá využíva mezenchýmové kmeňové bunky na regeneráciu opotrebovaných a poškodených druhov tkanív.


Pápež vo svojom príhovore zdôraznil, že pri výskume na akademickej pôde treba aj vo farmaceutickom priemysle venovať "neochvejnú pozornosť" morálnym otázkam - aby boli "chránené ľudské životy a dôstojnosť človeka."      František zopakoval aj svoje predošlé pripomienky, keď uviedol, že pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť a pokrok v ďalších oblastiach, treba bojovať s "ekonomikou vylúčenia a nerovnosti", pretože inak by "hodnotu ľudského života prevážil mechanizmus zisku."


Usporiadateľom konferencie o regeneratívnej medicíne je Vatikán a okrem lekárskych kapacít a významných duchovných je jedným z jej hostí aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý sa vo svojom príspevku sústredil práve na výskum rakoviny.


Biden uviedol, že svet je na prahu nebývalých vedeckých a lekárskych objavov, pričom však upozornil, že je dôležité nezabudnúť na to, že za touto prácou sú životy skutočných ľudí.


V príhovore spomenul aj smrť svojho syna Beaua, ktorý vlani podľahol rakovine mozgu. Uviedol, že v prípade chorých detí, manželov či iných milovaných človek vždy v sebe živí nádej, že na ich bolesť a chorobu existuje alebo sa nájde liek.


Vyhlásil tiež, že medzinárodné spoločenstvo musí rakovinu zastaviť tak, ako už zastavil aj infekčné choroby. Vyzval na širšie zdieľanie vedeckých informácií a zvýšenie investícií do výskumu, pričom svoj apel osobitne adresoval filantropom, vládam a korporáciám.


Počas svojej návštevy v Ríme a vo Vatikáne mal Biden, ktorý je katolíckeho vierovyznania, v programe aj schôdzku so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom a talianskym premiérom Matteom Renzim.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies