Pápež odsúdil zneužívanie detí na domácu prácu

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 07:23 • 2 min
Pápež odsúdil zneužívanie detí na domácu prácu

VATIKÁN - Pápež František v stredu odsúdil "poľutovaniahodné" zneužívanie detí pre domácu prácu, pričom uviedol, že detská práca je na vzostupe v chudobných krajinách a postihuje najmä malé dievčatá.

slovakia

left justify in out

"Milióny detí, prevažne dievčat, sú obeťami tejto formy skrytého zneužívania, ktorá často zahŕňa sexuálne zneužívanie, zlé zaobchádzanie a diskrimináciu," povedal pápež pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti detskej práci. František preto vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby "prijalo efektívnejšie opatrenia na boj proti tomuto trápeniu", ktoré nazval "poľutovaniahodným fenoménom, ktorý je konštantne na vzostupe".

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie práce (ILO) zverejnených v stredu pracuje v domácnostiach ako pomocníci 10,5 milióna detí na celom svete, často až v otrockých podmienkach. Až tri štvrtiny takto zamestnaných detí sú dievčatá a väčšina z nich sú vo veku od piatich do 14 rokov. "To je otroctvo!" povedal pápež 60 000 ľuďom zhromaždeným na Námestí sv. Petra. Podľa jeho slov by každé dieťa malo mať šancu "hrať sa, učiť sa, modliť sa a rásť vo vlastnej rodine, v harmonickom prostredí plnom lásky a pokoja. Je to ich právo a naša povinnosť," zdôraznil. 

Najhoršia situácia so zamestnávaním detí je v chudobných krajinách subsaharskej Afriky, ale napríklad aj v Nepále, Pakistane či na Haiti. Podľa správy ILO sú domáci pomocníci často obeťami "fyzického, psychického a sexuálneho zneužívania a týrania". Sú totiž izolovaní od svojich rodín a skryté v súkromných domoch pred zrakmi verejnosti i úradov. Existuje tu tiež riziko vynútenej prostitúcie u dievčat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies