Pápež odsúdil útok na študentov v Keni ako čin nezmyselnej brutality

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 17:00 • 2 min
Pápež odsúdil útok na študentov v Keni ako čin nezmyselnej brutality

RÍM/NAIROBI - Pápež František dnes ako čin "nezmyselnej brutality" odsúdil štvrtkový útok somálskych islamistov v Keni, pri ktorom prišlo o život najmenej 147 ľudí, väčšinou kresťanov.

slovakia

left justify in out

Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin dnes vo vyhlásení uviedol, že pápež vyzval "všetkých ľudí pri moci, aby znásobili svoje úsilie v záujme skoncovania takýchto násilností v Keni".

 

František vyjadril znepokojenie nad nárastom počtu kresťanov, ktorí sú vystavení útokom, osobitne na Blízkom východe zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát. Uviedol, že medzinárodné spoločenstvo by malo dostať oprávnenie použiť vojenskú silu ako poslednú možnosť na zastavenie "nespravodlivej agresie".

 

Kenské úrady dnes začali s postupným prevozom tiel obetí útoku islamistov v univerzitnom areáli v meste Garissa na východe Kene. Ako informovala agentúra Reuters, telá prevážajú do Nairobi, kde ich prevezmú pozostalí.

Okrem najmenej 147 obetí na životoch bolo ďalších asi 80 osôb zranených. Miestny Červený kríž dnes spustil kampaň, ktorou ľudí vyzýva, aby pre zranených darovali krv.

 

Maskovaní islamisti aš-Šabáb vo štvrtok zaútočili v študentov v ubytovniach v univerzitnom areáli v meste Garissa na východe Kene. Najprv študentov zabíjali bez rozdielu, neskôr oslobodili niekoľkých moslimov a zamerali sa na kresťanov. Podľa Reuters ide o doteraz najväčší útok milícií aš-Šabáb na kenskom území.

 

Denník Nation dnes citoval očitého svedka útoku, študenta Hassana Abdiho, ktorý uviedol, že islamisti sa postavili na hlavnú cestu od internátov a kládli študentom otázky ohľadom islamu a proroka Mohameda. "Bolo to strašné, lebo islam neučí zabíjať tých, ktorí nemajú vedomosti o vierouke," spresnil.

 

Severné a východné oblasti Kene susediace so Somálskom sú najviac postihované útokmi, z ktorých sú často obviňovaní islamisti zo somálskej skupiny aš-Šabáb. Tá je napojená na teroristickú organizáciu al-Káida. Skupina sľúbila Keni odplatu za vyslanie vojakov do Somálska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona