Pápež odsúdil násilnosti voči menšinám v Iraku, islamisti zabili 500 jezídov

NETKY.SK • 10 August 2014, 14:22 • 2 min
Pápež odsúdil násilnosti voči menšinám v Iraku, islamisti zabili 500 jezídov

BAGDAD - Militanti z organizácie Islamský štát zabili počas ofenzívy na severe Iraku najmenej 500 príslušníkov etnicko-náboženskej menšiny jezídov. Oznámil to dnes minister irackej vlády, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

K masakru došlo v tradičnej jezídskej oblasti Sindžar, neďaleko hraníc irackého autonómneho Kurdistanu, ktorú sunnitskí islamisti dobyli začiatkom augusta. 
      

"Máme do očí bijúce dôkazy ... a tiež zábery z miesta zločinu, ktoré nepopierateľne ukazujú, že gangy Islamského štátu popravili najmenej 500 jezídov," uviedol iracký minister pre ľudské práva Muhammad al-Sudání. 
      

Niektoré z obetí, vrátane žien a detí, boli zaživa pochované v masových hroboch v meste Sindžár a jeho okolí. Približne 300 žien islamisti odvliekli do otroctva.
      

Sunnitskí radikáli považujú členov starobylej jezídskej komunity za vyznávačov diabla. Po dobytí Sindžáru ich vyzvali na prestúpenie k islamu, v opačnom prípade im pohrozili smrťou asi 300 jazídskym rodinám. 
      

Z oblastí Iraku pod kontrolou Islamského štátu utiekli okrem jezídov aj desaťtisíce miestnych kresťanov. 
      

Násilnosti voči príslušníkom náboženských menšín odsúdil dnes aj pápež František počas tradičného stretnutia s veriacimi pri poludňajšej modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne, uviedla agentúra AP. 
      

Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila hlboký zármutok nad utrpením tisícov kresťanov a ďalších Iračanov, ktorých vyhnali z domovov a ktorých deti umierajú od smädu a ženy sú odvliekané do otroctva. 
      

Pápež apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene našlo účinné politické riešenie, ktoré by zamedzilo páchaniu ďalších zločinov a obnovilo vládu zákona v Iraku.  
      

Súčasne oznámil, že v pondelok odcestuje do Iraku jeho vyslanec, taliansky kardinál Fernando Filoni, aby vyjadril solidaritu Vatikánu s tamojšími trpiacimi kresťanmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies