Pápež odsúdil eutanáziu a umelé oplodnenie

NETKY.SK • 16 November 2014, 14:48 • 2 min
Pápež odsúdil eutanáziu a umelé oplodnenie

VATIKÁN - Pápež František odsúdil hnutie presadzujúce právo na smrť a povedal, že pokladať eutanáziu, ktorá je v skutočnosti hriechom proti Bohu a Stvoreniu, za dôstojný akt, je v skutočnosti "prejavom falošného súcitu". Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Okrem eutanázie odsúdil pápež aj interrupcie, umelé oplodnenie in vitro(alebo "vedecké vytváranie detí") a výskum zárodočných kmeňových buniek (alebo "využívanie ľudských bytostí na laboratórne pokusy v mene údajnej záchrany iných ľudí")    
      

"Je to zahrávanie sa so životom. Vyvarujte sa ho, pretože je to hriech proti Stvoriteľovi, proti Bohu Stvoriteľovi," povedal dnes František vo Vatikáne členom Asociácie talianskych katolíckych lekárov.
      

Podľa pápeža je hnutie za asistovanú samovraždu príznakom súčasnej "kultúry vyraďovania", ktorá chorých a starých pokladá za zbytočnú spoločenskú príťaž.
      

František lekárov vyzval, aby v záujme presadzovania náuky cirkvi o dôstojnosti života postupovali odvážne a robili nepopulárne rozhodnutia, aj keby si to vyžadovalo uplatnenie výhrady vo svedomí. Začiatkom tohto mesiaca vatikánski bioetici odsúdili ako "trestuhodnú" asistovanú samovraždu mladej Američanky Brittany Maynardovej, ktorá trpela nevyliečiteľnou rakovinou mozgu, a svoje rozhodnutie podstúpiť eutanáziu zdôvodňovala túžbou dôstojne zomrieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona