Pápež odslúžil veľkonočnú omšu, udelil požehnanie

NETKY.SK • 31 Marec 2013, 10:00 • 2 min
Pápež odslúžil veľkonočnú omšu, udelil požehnanie

VATIKÁN - Nový pápež František odslúžil v nedeľu svoju prvú veľkonočnú omšu na vatikánskom Námestí sv. Petra, na ktorom sa zhromaždilo asi 250 000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Pontifik zároveň pokrstil štyroch nových kresťanov, ktorí konvertovali na katolícku vieru. Pápež pri príležitosti zmŕtvychvstania Krista veriacich vyzval, aby "nezatvárali svoje srdcia a nestrácali vieru, pretože Boh dokáže zmeniť každú situáciu". Z balkóna, z ktorého sa nedávno ako novozvolená hlava katolíckej cirkvi prvýkrát prihovoril ľuďom, František vyhlásil veľkonočné posolstvá a udelil tradičné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) v taliančine, nie v desiatkach jazykov ako jeho predchodcovia. 

Pápež sa pred veriacimi pomodlil za politické riešenie konfliktu v Sýrii, za zmierenie oboch Kóreí, ktoré majú v poslednej dobe napäté vzťahy, ako aj za prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržiavajú islamskí militanti v Nigérii. Odsúdil obchod s ľuďmi ako formu otroctva v 21. storočí. 

Bývalého argentínskeho kardinála Maria Bergoglia zvolili za pápeža v polovici marca. Ide pritom o prvého pápeža pochádzajúceho z Latinskej Ameriky, prvého jezuitského pápeža, prvého neeurópskeho pápeža za posledných 1 300 rokov a tiež prvého pápeža, ktorý si zvolil meno František.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies