Pápež odmietol prijať dalajlámu

NETKY.SK • 12 December 2014, 15:46 • 2 min
Pápež odmietol prijať dalajlámu

RÍM - Vedenie katolíckej cirkvi vo štvrtok potvrdilo, že pápež František sa nestretne s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, ktorý sa cez víkend v Ríme zúčastní na stretnutí laureátov Nobelovej ceny mieru.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že pontifk chce vyhovieť Číne, ktorá vidí v budhistickom lídrovi separatistu. Podľa jeho štvrtkových slov Vatikán zrušil stretnutie, "pretože by mi to mohlo spôsobovať nepríjemnosti". Možnosť stretnutia dvoch najvýznamnejších duchovných lídrov sveta sa naskytla vďaka septembrovému zamietavému stanovisku Juhoafrickej republiky. Tá opakovane odmietala dať dalajlámovi víza na vstup do krajiny, kde sa držitelia Nobelovej ceny mieru mali tento rok pôvodne stretnúť. Chceli si tak uctiť pamiatku minulý rok zosnulého juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu, lídra boja proti apartheidu a držiteľa Nobelovej ceny mieru.

 

Predpokladá sa, že Johannesburg sa postojom k dalajlámovi taktiež snažil vyhovieť Číne, s ktorou chce zlepšovať svoje diplomatické a najmä obchodné vzťahy. Dalajláma argumentuje, že sa usiluje o širšiu autonómiu pre rodný Tibet, odkiaľ ušiel v roku 1959 a odvtedy žije v Indii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies