Pápež ocenil ženy, lebo sa každý deň snažia vytvoriť humánnejšiu spoločnosť

NETKY.SK • 8 Marec 2015, 17:47 • 2 min
Pápež ocenil ženy, lebo sa každý deň snažia vytvoriť humánnejšiu spoločnosť

VATIKÁN - Pápež František dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa žien ocenil všetky ženy na svete, ktoré "sa každodenne snažia vytvoriť humánnejšiu a otvorenejšiu spoločnosť".

slovakia

left justify in out

Počas tradičného stretnutia s veriacimi na Námestí sv. Petra, ktorého súčasťou je vždy aj spoločná poludňajšia modlitba Anjel Pána, pápež vyjadril "bratskú vďačnosť" aj tisíckam "sestier, ktoré tisícorakým spôsobom poskytujú svedectvo o Evanjeliu a pracujú pre blaho cirkvi".

 

Pápež pri príležitosti MDŽ podčiarkol aj dôležitosť žien, lebo sú "nielen nositeľkami života, ale odovzdávajú nám aj schopnosť vnímať svet inými očami, preciťovať ho citlivejšie".

 

Pozorovatelia v tejto súvislosti upozornili, že pápež František v uplynulých prvých dvoch rokov svojho pontifikátu dôsledne presadzoval líniu posilnenia úlohy žien v živote cirkvi, ale aj v štruktúrach rímskej kúrie.

 

František sa po nástupe do úradu zaviazal, že do vysokých funkcií v rámci kúrie vymenuje viac žien, aj keď vylúčil, že by mohli predsedať jednotlivým kongregáciám. V súčasnosti však vo funkciách podpredsedníčok pôsobia už dve ženy.

 

V porovnaní so situáciou spred desiatich rokov stúpol aj počet žien zamestnaných Vatikánskym mestským štátom, ktorý má v správe múzeá, supermarket, lekáreň a bezcolný obchod. Podiel žien zamestnaných v týchto prevádzkach sa od roku 2004 zvýšil z 13 na súčasných 19 percent.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona