Pápež obhajoval svoje mlčanie o rohinskej kríze na návšteve v Ázii

NETKY.SK • 3 December 2017, 09:05 • 2 min
Pápež obhajoval svoje mlčanie o rohinskej kríze na návšteve v Ázii

DHÁKA/VATIKÁN - Pápež František vysvetľoval svoje verejné mlčanie na návšteve v Mjanmarsku ohľadne osudu tamojšej utláčanej rohinskej menšiny. Verejná kritika a odsúdenie by podľa pápeža boli "tresnutím dverí do tváre" hostiteľom a zároveň by zabránili tomu, aby si vypočuli jeho celkové posolstvo, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

František dodal, že namiesto všeobecného kritizovania ľudských práv na verejnosti hovoril o týchto otázkach omnoho úprimnejšie v súkromí. Pápež to povedal v sobotu novinárom, ktorí s ním cestovali domov na palube lietadla z cesty po Mjanmarsku a Bangladéši.

 

Pápež povedal, že bol "veľmi, veľmi spokojný", že na súkromných stretnutiach s vrchným veliteľom mjanmarskej armády, generálom Min Aun Hlainom a s tamojšou líderkou Aun Schan Su Ťij bolo jeho posolstvo prijaté.

 

Priznal, že síce prišiel o potešenie verejne ich skritizovať, bol však mimoriadne spokojný s dialógom, prostredníctvom ktorého mohol odovzdať svoje posolstvo a to bolo prijaté.

 

Pápež František odcestoval v sobotu z Dháky naspäť do Ríma a ukončil tak šesťdňovú návštevu Mjanmarska a Bangladéša v období, keď zasiahla tieto krajiny jedna z najväčších utečeneckých kríz súčasného sveta.

 

Počas pobytu v Mjanmarsku pápežovi radili nezmieňovať sa priamo o Rohingoch, keďže medzi tamojšími obyvateľmi táto menšina nie je uznávaná a býva označovaná ako Bengálci, čo vyjadruje presvedčenie, že prenikla na mjanmarské územie z Bangladéša.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies