Pápež neodcudzuje len používanie, ale aj vlastníctvo jadrových zbraní

NETKY.SK • 6 August 2020, 18:37 • 2 min
Pápež neodcudzuje len používanie, ale aj vlastníctvo jadrových zbraní

RÍm - Pápež František si počas dnešného dňa pripomenul 75. výročie útoku atómovou bombou na Hirošimu tým, že zdôraznil, že nielen použitie jadrových zbraní, ale aj ich vlastníctvo je nemorálne. Zároveň zopakoval výzvu na svetový mier.

slovakia

left justify in out

Minulý rok bol v Japonsku 

František túto správu adresoval usporiadateľom pripomienkovej udalosti a uviedol, že sa v roku 2019 počas svojej návštevy Japonska modlil pri mierovom pamätníku v Hirošime, kde sa stretol s preživšími atómového útoku, známymi pod názvom "hibakuša".

 

img

 

"Nikdy nebolo jasnejšie, že na to, aby mier prekvital, musia všetci ľudia zložiť zbrane. Najmä tie najsilnejšie a najničivejšie zbrane - jadrové zbrane, ktoré môžu ochromiť a zničiť celé mestá a celé krajiny," povedal František.

 

Nevidí v tom rozdiel 

Pápež zopakoval to, čo povedal 24. novembra pri mierovom pamätníku pre obete Hirošimy: "Využitie atómovej energie na účely vojny je nemorálne, rovnako ako je nemorálne držanie jadrových zbraní."

 

img

 

Od začiatku boli proti 

Vatikán bol jednou z prvých krajín, ktoré podpísali a ratifikovali novú zmluvu OSN o zákaze jadrových zbraní. Samotný František však šiel ďalej ako ktorýkoľvek iný pápež pred ním, keď v roku 2017 vyhlásil, že nielen použitie, ale aj samotné držanie atómových zbraní je "odsúdeniahodné".

 

Predtým učenie cirkvi hlásalo, že zastrašovanie jadrovými zbraňami by mohlo byť dočasne morálne prijateľné, ak by viedlo k spoločnému, overiteľnému jadrovému odzbrojeniu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona