Pápež: Nech sa jazyk politiky a diplomacie inšpiruje milosrdenstvom

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 13:24 • 2 min
Pápež: Nech sa jazyk politiky a diplomacie inšpiruje milosrdenstvom

VATIKÁN - Téme komunikácie a milosrdenstva venoval posolstvo pápež František pri príležitosti 50. Svetového dňa spoločenských komunikačných prostriedkov. Vatikán zverejnil posolstvo pápeža Františka k tomuto dňu 24. januára na sviatok sv. Františka Saleského, patróna novinárov. Tradične sa Svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov slávi v nedeľu pred zoslaním Ducha Svätého, v roku 2016 je to 8. mája.

slovakia

left justify in out

Svetový deň spoločenských komunikačných prostriedkov, zjednodušene Svetový deň masmédií, bol ustanovený Druhým vatikánskym koncilom (Inter mirifica 1963).


Svätý Otec sa v posolstve nazvanom Komunikácia a milosrdenstvo: plodné stretnutie venuje otázke milosrdenstva a komunikácie.


"Láska je zo svojej povahy komunikáciou; vedie k otvorenosti, a nie k izolácii. A ak sú naše srdcia a naše gestá oživované láskou, Božou láskou, naša komunikácia bude nositeľkou Božej sily," uviedol pápež František na začiatku posolstva.


"Komunikácia má moc budovať mosty, podporovať stretnutie a integráciu, a tým obohacovať spoločnosť. Aké je milé vidieť ľudí, ktorí sa usilujú starostlivo voliť slová a gestá, aby prekonali nepochopenie, vyliečili zranenú pamäť a budovali pokoj a harmóniu," napísal pápež. "Slová môžu stavať mosty medzi ľuďmi, rodinami, sociálnymi skupinami, národmi – a to tak v skutočnom, ako aj v digitálnom prostredí. Preto nech sú naše slová a skutky také, aby nám pomáhali vyjsť zo začarovaných kruhov preklínania a pomsty, do pasce ktorých sa stále chytajú jednotlivci i národy a ktoré sa napokon prejavujú v nenávistných vyjadreniach," pokračuje.


V ďalšej časti posolstva Svätý Otec upozornil: "Je žiaduce, aby sa aj jazyk politiky a diplomacie inšpiroval milosrdenstvom, ktoré nikdy nič nepovažuje za neodpustiteľné. Vyzývam predovšetkým osoby zodpovedné za rôzne inštitúcie, politiku a formovanie verejnej mienky, aby stále bdeli nad tým, ako sa vyjadrujú o tých, čo rozmýšľajú alebo konajú odlišne, a tiež o tých, ktorí sa mohli zmýliť. Je ľahké prepadnúť pokušeniu využiť podobnú situáciu a rozdúchať plamene nedôvery, strachu a nenávisti. Naopak, vyžaduje si odvahu zamerať ľudí na proces zmierenia. A práve táto pozitívna a tvorivá odvaha ponúka pre dávne konflikty pravé riešenia a umožňuje uskutočniť trvalý pokoj."


"Digitálne prostredie je akoby námestím, miestom stretania sa, kde možno niekoho pohladiť alebo zraniť, viesť s niekým užitočnú diskusiu, alebo ho morálne lynčovať. Modlím sa, nech nás tento svätý rok prežívaný v milosrdenstve viac otvorí pre dialóg, aby sme sa lepšie poznali a chápali; nech odstráni každú formu uzavretosti a pohŕdania a tiež každú formu násilia a diskriminácie" (Misericordiae vultus, 23), napísal pápež.

 

"Prístup k digitálnym sieťam prináša zodpovednosť za druhého, ktorého síce nevidíme, ale je skutočný, má svoju dôstojnosť, ktorú treba rešpektovať. Internet možno dobre využiť na vzrast zdravej spoločnosti, otvorenej pre vzájomnú spoluúčasť," zdôraznil.


"Komunikovať milosrdne v rozdelenom, rozdrobenom, polarizovanom svete značí prispievať k zdravej, slobodnej a solidárnej blízkosti medzi Božími deťmi a ich bratmi a sestrami z jednej ľudskej rodiny," uzavrel František.


Celý text posolstva pápeža Františka zverejnila aj Konferencia biskupov Slovenska na svojej webovej stránke.


Prvým pápežským dokumentom, ktorý sa dotýka problematiky spoločenských dorozumievacích prostriedkov, je encyklika pápeža Gregora XVI. Mirari vos z roku 1832 o liberalizme a náboženskom indiferentizme, kde pápež upozorňuje na negatívne stránky slobody tlače.

 

Mimoriadne významným dokumentom je Inter mirifica – dekrét o spoločenských komunikačných prostriedkoch zo 4. decembra 1963. Patrí medzi najpodstatnejšie dokumenty Druhého vatikánskeho koncilu.

 

Otázkami masmédií sa zaoberajú aj dva pokoncilové dokumenty: Pastoračná inštrukcia k dekrétu Inter mirifica s názvom Communio et progressio (Spoločenstvo a rozvoj - 1971) a inštrukcia pre spoločenské dorozumievacie prostriedky Aetatis novae (Nové časy – 1992). Medzi ďalšie významné dokumenty týkajúce sa masmediálnej oblasti Pápežskej rady pre spoločenské dorozumievacie prostriedky sa radia napríklad aj Cirkev a internet, ako aj Etika a internet z januára 2002.


Apoštolskou konštitúciou Pastor Bonus, uverejnenou pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1988, sa Pápežská komisia pre spoločenské dorozumievacie prostriedky zmenila na Pápežskú radu pre spoločenské dorozumievacie prostriedky.

 

Ako sa uvádza v konštitúcii, dikastérium sa "zaoberá otázkami, týkajúcimi sa nástrojov spoločenskej komunikácie tak, aby aj prostredníctvom nich posolstvo spásy a ľudského pokroku mohlo slúžiť rastu civilizácie a morálnosti."




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies