Pápež navštívil istanbulskú Modrú mešitu a múzeum Hagia Sofia

NETKY.SK • 29 November 2014, 13:21 • 2 min
Pápež navštívil istanbulskú Modrú mešitu a múzeum Hagia Sofia

ISTANBUL - Pápež František navštívil dnes, v druhý deň návštevy Turecka, dve svetoznáme istanbulské pamätihodnosti: takzvanú Modrú mešitu a múzeum a niekdajší byzantský chrám Hagia Sofia.

slovakia

left justify in out

Do historickej (modrej) Mešity Sultána Ahmeda pápež vstúpil v sprievode veľkého muftiho Istanbulu Rahmi Yarana. Predtým si však v súlade s islamskými predpismi vyzul topánky. 
      

Vo vnútri mešity František asi dve minúty stál obrátený k východu so sklonenou hlavou a zopnutými rukami. Podľa vatikánskeho hovorcu išlo o tichú adoráciu. Vedľa neho sa modlil veľký mufti. 
      

Hlava katolíckej cirkvi sa potom peši presunula do neďalekého múzea Hagia Sofia, ktorý bol po stáročia najväčším kresťanským chrámom sveta. Po dobytí Konštantinopolu, dnešného Istanbulu, osmanskými Turkami sa z neho stala mešita a v roku 1935 múzeum. Niektoré islamské skupiny v súčasnosti agitujú za to, aby bola Hagia Sofia opäť premenená na mešitu. 
      

Na pápeža pred budovou čakali stovky ľudí, z veľkej časti turistov, ktorí mávali tureckými, vatikánskymi a argentínskymi zástavami. 
      

Do Istanbulu, najväčšieho mesta Turecka, z metropoly Ankara, kde sa v piatok stretol s poprednými predstaviteľmi krajiny a vyzval na náboženskú toleranciu a mier na Blízkom východe. 
      

Po príchode do Istanbulu pápeža privítal ekumenický konštantinopolský patriarcha Bartolomej, s ktorým bude v nedeľu spoločne sláviť dôležitý sviatok pravoslávnych kresťanov.
      

Z istanbulského letiska pápeža do mesta doviezol obyčajný sivý sedan sprevádzaný ďalšími väčšími vozidlami. Bezpečnosť pápežovej trojdňovej návštevy Turecka zabezpečuje podľa miestnych médií okolo 7000 policajtov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies