Pápež navštívi v Maroku školu pre imámov, chce podporiť umiernený islam

NETKY.SK • 10 Február 2019, 09:14 • 2 min
Pápež navštívi v Maroku školu pre imámov, chce podporiť umiernený islam

VATIKÁN - Pápež František sa stretne v Maroku s migrantmi a navštívi tam aj školu pre imámov, ktorú založili v rámci boja proti islamskému extrémizmu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z programu cesty pápeža do severoafrickej krajiny naplánovanej na 30.-31. marca, ktorý v sobotu zverejnil Vatikán. Informovala o tom agentúra AP.

 

František len nedávno navštívil Spojené arabské emiráty (SAE), kde s popredným sunnitským imámom podpísal dokument odsudzujúci násilie. Pápež vtedy uviedol, že obaja náboženskí lídri chcú vyslať "jasný a rozhodný" signál, že medzi kresťanským a islamským svetom je možný rešpekt a dialóg.

 

V marockej metropole Rabat sa František stretne s kráľom Muhammadom VI., ako aj s kňazmi a rehoľnými sestrami pôsobiacimi v krajine. Pre tamojšiu katolícku komunitu bude tiež slúžiť omšu, pričom plánuje aj návštevu sociálneho centra pri Rabate.

 

Maroko už dlho samo seba označuje za kľúčového spojenca v boji proti islamskému extrémizmu a jeho kráľ opakovane kritizuje džihádizmus a diskusie radikálneho islamu, priblížila AP.

 

Zmienenú školu pre imámov, nazvanú podľa panovníka Inštitút Muhammada VI., navštevujú islamskí kazatelia z Maroka, subsaharskej Afriky i Európy. Otvorili ju v roku 2015 a medzičasom prijíma vyše 700 študentov ročne. Je súčasťou aktivít marockej vlády zameraných proti terorizmu a fundamentalistickému islamu, spustených v roku 2004.

 

Napriek tomu Maročania tvoria nezvyčajne veľkú časť z bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Vláda v Rabate sa desaťročia snaží dohliadať na náboženské učenie v marockých komunitách v zahraničí, kde sa niektorí bojovníci pochádzajúci z tejto krajiny radikalizovali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona