Pápež naliehal na spravodlivejšie rozdelenie svetového bohatstva

NETKY.SK • 20 November 2014, 13:41 • 2 min
Pápež naliehal na spravodlivejšie rozdelenie svetového bohatstva

RÍM - Pápež František apeloval dnes na spravodlivejšie rozdelenie svetového bohatstva v prospech chudobných. Jeho výzva zaznela na konferencii Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v Ríme.

slovakia

left justify in out

Hlava katolíckej cirkvi vo svojom vystúpení označila prístup k potravinám za základné ľudské právo, ktoré by nemalo byť predmetom trhových špekulácii a honby za ziskom. 
     

"Požadujeme dôstojnosť, a nie dobročinnosť," vyhlásil František na medzinárodnej konferencii o výžive za účasti 170 štátov, ktorá sa konala v rímskom sídle agentúry OSN. 
     

Pápež kritizoval aj plytvanie potravinami, ako aj ich nadmernú spotrebu a využívanie na iné účely. Pripomenul, že aj v dnešnom svete vládne paradoxná situácia, keď existuje dostatok jedla, ale nie každý sa môže najesť. 
     

"Boj proti hladu a podvýžive je brzdený trhovými prioritami, prvenstvom zisku, ktoré zredukovali potraviny na bežnú komoditu, vystavenú špekuláciám, a to aj finančnej povahy," povedal František. 
     

Podľa odhadov OSN trpí asi tretina svetovej populácie nedostatočnou výživou, ktorá vlani zapríčinila 45 všetkých detských úmrtí. Približne tretina potravín sa pritom vyhodí alebo skazí. Zhruba 42 miliónov detí mladších ako päť rokov má nadváhu a pol miliardy trpí obezitou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona