Pápež na schôdzke s kardinálmi vyzval na transparentnosť v kúrii

NETKY.SK • 12 Február 2015, 13:38 • 2 min
Pápež na schôdzke s kardinálmi vyzval na transparentnosť v kúrii

VATIKÁN - Pápež František vyzval dnes na úvod dvojdňovej schôdzky za zatvorenými dverami s kardinálmi katolíckej cirkvi z celého sveta na vyššiu efektívnosť a transparentnosť v pápežskej kúrii - ústrednom orgáne Svätej stolice.

slovakia

left justify in out

Na schôdzke, známej ako mimoriadne konzistórium, si zúčastnení vypočujú správy o financiách Vatikánu, sexuálnom zneužívaní detí duchovnými, ako aj o pápežovom projekte reformy kúrie.
     

František nastúpil do funkcie v roku 2013. Vyjadril odhodlanie priblížiť cirkevnú hierarchiu viac ako miliarde veriacich.
     

Pápež pred schôdzkou s kardinálmi povedal, že cirkevní hodnostári by sa mali usilovať o väčšiu harmóniu v práci rôznych úradov a kancelárií v záujme dosiahnutia efektívnejšej spolupráce založenej na absolútnej transparentnosti.
     

František vlani v decembri kritizoval kňazov, biskupov a kardinálov, ktorí riadia kúriu. Hovoril o karierizme, intrigánstve a chamtivosti.
     

Boj o moc v pápežskej kúrii a únik informácii prispeli pred dvoma rokmi k rozhodnutiu vtedajšieho pápeža Benedikta XVI. odstúpiť z funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies