Pápež na neurčito predĺžil platnosť možnosti rozhrešenia za hriech interrupcie

NETKY.SK • 21 November 2016, 13:57 • 2 min
Pápež na neurčito predĺžil platnosť možnosti rozhrešenia za hriech interrupcie

VATIKÁN - Pápež František predĺžil platnosť svojho vlaňajšieho rozhodnutia, ktorým kňazom udelil možnosť rozhrešenia od hriechu interrupcie počas Jubilejného roka milosrdenstva. Ten sa skončil uplynulú nedeľu.

slovakia

left justify in out

Pápež v dokumente, ktorý dnes zverejnil Vatikán, píše, že "neexistuje hriech, ktorý by Boh neodpustil, ak ten, ktorý sa ho dopustil, prichádza s kajúcnym srdcom". František však súčasne dôrazne pripomína, že "interrupcia je ťažký hriech, pretože vedie k ukončeniu nevinného života".

 

Vlani pápež vo svojom vyhlásení nabádal milióny žien, ktoré podstúpili umelé prerušenie tehotenstva, aby išli na spoveď. Uviedol, že všetci kňazi budú môcť počas Jubilejného roka odpustiť hriech interrupcie "tým, ktoré sa ho dopustili a so skrúšeným srdcom prosia o jeho odpustenie".

 

Udelením možnosti rozhrešenia od hriechu interrupcie všetkým kňazom, a to na neurčito, pápež František pokračuje v presadzovaní svojej vízie cirkvi milosrdnej k ženám, ktoré - ako napísal aj vlani - prijali "toto bolestné a ťažké rozhodnutie" a mnohé "sa domnievajú, že nemajú inú možnosť".

 

Pápež vlani označil umelé prerušenie tehotenstva za "tragédiu", pri ktorej sa deje "najvyššia ujma", a hovoril o ňom ako o "hlboko nespravodlivom".

 

František zdôrazňoval, že na to, aby Boh odpustil takýto závažný delikt, musí byť ten, kto sa ho dopustil, informovaný o "závažnosti spáchaného hriechu". Podľa neho takíto ľudia musia prísť "so skrúšeným srdcom usilujúcim sa o odpustenie" interrupcie a dúfať v "zmierenie s Otcom".

 

Pápež zároveň nabádal kňazov, aby sa pripravili na túto úlohu: aby vedeli, ako spojiť slová naozajstného prijatia s reflexiou, ktorá pomôže pochopiť spáchaný hriech a naznačiť cestu autentického obrátenia. Túto rolu kňaza ako sprievodcu ženy zdôraznil pápež aj v dnes zverejnenom dokumente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies