Pápež kritizoval ľudí spochybňujúcich klimatické zmeny

NETKY.SK • 11 September 2017, 20:27 • 2 min
Pápež kritizoval ľudí spochybňujúcich klimatické zmeny

BOGOTA - Pápež František dnes ostro kritizoval ľudí spochybňujúcich klimatické zmeny a ich dopad. Povedal pritom, že história bude súdiť tých lídrov, ktorí neprijali nevyhnutné opatrenia na obmedzenie emisií skleníkových plynov spôsobujúcich globálne otepľovanie, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na klimatické zmeny a tiež hurikány, ktoré sa v uplynulých dňoch prehnali územím USA, Mexika a karibských ostrovov, sa dnes pápeža pýtali novinári počas spiatočného letu do Ríma, kam sa vracal po ukončení návštevy Kolumbie.

 

"Tí, ktorí (klimatické zmeny) popierajú, musia ísť za vedcami a spýtať sa ich," povedal František. Experti podľa jeho slov v tomto smere hovoria "veľmi jasne", pričom ku globálnemu otepľovaniu podľa nich určite prispieva aj ľudská činnosť.

Pápež dodal, že vedci zároveň stanovili, čo je nevyhnutné spraviť v boji proti globálnemu otepľovaniu; jednotlivci aj politici majú podľa neho "morálnu zodpovednosť" prispieť do tohto úsilia svojim dielom.

 

Popieračom klimatických zmien, či tým, ktorí sa v boji proti nim zdráhajú prijať potrebné kroky, zároveň František odpovedal citátom zo Starého zákona: "Človek je hlúpy" a dodal: "keď nechcete vidieť, nevidíte".

 

Starostlivosť o životné prostredie je jednou z dôležitých oblastí Františkovho záujmu. Venoval jej aj jednu celú encykliku, v ktorej hovoril o tom, ako nadnárodné spoločnosti poškodzujú prevažne chudobných ľudí drancovaním prírodných zdrojov, pripomenula AP. Aj počas svojej návštevy v Kolumbii František opakovane nabádal k potrebe zachovať a ochrániť bohatú biodiverzitu tejto latinskoamerickej krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona