Pápež František začína trojdňovú návštevu Svätej zeme

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 09:09 • 2 min
Pápež František začína trojdňovú návštevu Svätej zeme

RÍM/AMMÁM - Pápež František začína dnes v Jordánsku trojdňovú návštevu konfliktami zmietanej Svätej zeme, pričom zavíta i na palestínske územia a do Izraela.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s návštevou sú očakávania veľké, ale protikladné, píše agentúra DPA. Pápež má nabitý program a bezpečnostné opatrenia sa urobili v obrovskom rozsahu; iba v samotnom Izraeli bude v nasadení viac ako 8000 policajtov.
      

Izraelský minister cestovného ruchu Uzi Landau dúfa v zlepšenie imidžu židovského štátu, ktorý si pre svoju politiku osídľovania a výstavby na sporných územiach vysluhuje čoraz väčšiu kritiku.
      

Palestínčania však vidia pápežovu návštevu ako posilnenie svojho boja o vlastný štát. Tamojšie kresťanské komunity očakávajú od hlavy katolíckej cirkvi povzbudenie a podporu.
      

František zdôraznil, že návšteva Svätej zeme má "výlučne náboženský charakter". Najdôležitejším cieľom cesty je pripomenúť si historickú návštevu jeho predchodcu Pavla VI. spred 50 rokov. Nezhodám medzi Izraelom, Palestínčanmi a ich arabskými susedmi sa však pápež nemôže vyhnúť, konštatuje DPA.
      

Návštevou miesta údajného pokrstenia Ježiša Krista pri východnom brehu Jordánu v Jordánsku pápež nahnevá Izraelčanov, ktorí považujú za miesto pokrstenia druhý breh. Položenia venca k hrobu Theodora Herzla - zakladateľa moderného sionizmu - popudí Palestínčanov.
      

Menej kontroverzné budú jeho ekumenické stretnutia s konštantínopolským patriarchom Bartolomejom I. a zástupcami iných kresťanských cirkví v Jeruzaleme. V Jordánsku je naplánované aj stretnutie so sýrskymi utečencami. Pred ukončením svojej cesty navštívi pápež pamätník holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies