Pápež František začína návštevu Arménska

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 12:07 • 2 min
Pápež František začína návštevu Arménska

RÍM - Pápež František odcestoval dnes z Ríma na trojdňovú návštevu Arménska, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pápežova návšteva v Arménsku je 14. zahraničnou cestou jeho pontifikátu. V jej programe sú v sobotu modlitby za mier na jerevanskom Námestí republiky a v nedeľu púť do kláštora Chor Virap, z ktorého je výhľad na biblickú horu Ararat, ležiacu v blízkosti hraníc s Tureckom.

 

Očakáva sa, že počas návštevy sa pápež vyjadrí aj masovému vyvraždeniu približne 1,5 milióna Arménov v rokoch 1915-1916 osmanskými Turkami, ktorú vlani František označil za "prvú genocídu 20. storočia". Toto jeho vyjadrenie vyvolalo diplomatickú krízu medzi Vatikánom a Turecko, ktoré rozhodne odmieta termín "genocída".

 

Obete tohto vraždenia by si mal pápež uctiť v sobotu, počas návštevy Pamätníka obetí genocídy Cicernakaberd v Jerevane, kde sa stretne s desiatkami ľudí, ktorých príbuzní unikli vraždeniu jednotkami Osmanskej ríše a útočisko im počas prvej svetovej vojny poskytol pápež Benedikt XV.

 

Podobne komplikované vzťahy ako s Tureckom má Arménsko aj s Azerbajdžanom, s ktorým sa sporí o Náhorný Karabach - arménsku enklávu na azerbajdžanskom území, kde sa v apríli tohto roku opäť obnovili prestrelky medzi karabašskými jednotkami a azerbajdžanskou armádou. O život prišlo najmenej 120 ľudí.

 

Arménsko má v kresťanskom svete osobitné miesto, keďže je prvou krajinou sveta, ktorá kresťanstvo prijala ako štátne náboženstvo. Stalo sa tak v roku 301 n.l.

 

Posledným pápežom, ktorý do Arménska zavítal, bol Ján Pavol II. Jeho návšteva sa uskutočnila v roku 2001 pri príležitosti 1700. výročia prijatia kresťanstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona