Pápež František vyzval na rešpektovanie prímeria na Ukrajine

NETKY.SK • 20 Február 2015, 17:09 • 2 min
Pápež František vyzval na rešpektovanie prímeria na Ukrajine

VATIKÁN - Pápež František dnes vyzval na rešpektovanie dohodnutého prímeria na východe Ukrajiny. Jeho apel odznel počas stretnutia s ukrajinskými biskupmi v Ríme, uviedla agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pápežove vyjadrenia prišli po tom, ako dnes vládne sily potvrdili neutíchajúcu paľbu zo strany proruských separatistov napriek platnej dohode o prímerí. Rusko navyše údajne v uplynulých dňoch vyslalo do bojmi zmietanej časti Ukrajiny ďalšie tanky, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinskú armádu.
     

Hlava katolíckej cirkvi sa na stretnutí v Ríme modlila za mier na východnej Ukrajine a za to, aby "všetky strany uplatňovali dohody, ktoré sú výsledkom vzájomného dohovoru". 
     

Pápež takisto dúfa, že sa na Ukrajine začnú "rešpektovať zásady medzinárodného práva", pričom zdôraznil nádej v zachovanie prímeria a dodržanie prísľubov, ktoré by predišli ďalšiemu násiliu.
     

Konflikt na východnej Ukrajine si dosiaľ vyžiadal už vyše 5600 obetí, pričom donútil viac ako milión tamojších obyvateľov opustiť svoje domovy. Boje sa začali minulý rok v apríli, mesiac po tom, ako Rusko anektovalo Krymský polostrov. Moskva opakovane odmieta tvrdenia západných krajín o tom, že vyzbrojuje separatistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona