Pápež František vyzval na rešpekt a zodpovednosť voči stvorenému svetu

NETKY.SK • 31 August 2017, 16:57 • 2 min
Pápež František vyzval na rešpekt a zodpovednosť voči stvorenému svetu

VATIKÁN - Na postoj rešpektu a zodpovednosti voči stvorenstvu vyzval pápež František v stredu na záver generálnej audiencie vo Vatikáne pri príležitosti Svetového dňa modlitby za starostlivosť o stvorenstvo, ktorý katolícka a pravoslávna cirkev slávia spolu 1. septembra.

slovakia

left justify in out

"Pri tejto príležitosti sme spolu s drahým bratom Bartolomejom, Konštantínopolským ekumenickým patriarchom, pripravili posolstvo a pozývame v ňom všetkých, aby zaujali postoj rešpektu a zodpovednosti voči stvorenstvu," uviedol pápež.

 

"Okrem iného vyzývame tých, ktorí zaujímajú vplyvné pozície, aby počuli výkrik Zeme a výkrik chudobných, ktorí trpia pre ekologické nerovnováhy," uviedol František.

 

Svätý otec ustanovil Svetový deň modlitby za starostlivosť o stvorenstvo v roku 2015. V tom roku 1. septembra katolícka cirkev slávila tento deň prvýkrát. Pripojila sa k pravoslávnej cirkvi, ktorá tento deň pripomína od roku 1989.

 

Starostlivosť o stvorenstvo, čiže o stvorený živý a neživý svet, o životné prostredie pápež vyjadril v encyklike Laudato Si', o starostlivosti o spoločný dom, ktorú zverejnil 18. júna 2015 vo Vatikáne. V encyklike sa venuje téme starostlivosti o životné prostredie z viacerých uhlov pohľadu: analyzuje najväčšie problémy súčasnosti, akými sú klimatické zmeny, prístup k pitnej vode, znečisťovanie ovzdušia, hovorí o ekologickom dlhu Severu voči Juhu.

 

V slovenčine vyšla 1. septembra 2015. Názov novej encykliky Laudato si, teda Buď pochválený, je citácia slov sv. Františka z Assisi z jeho Chválospevu stvorenia známeho aj ako Pieseň brata Slnka.

 

Pri príležitosti Svetového dňa modlitby za starostlivosť o stvorenstvo sa katolíci na celom svete budú modliť od 1. septembra do 4. októbra tohto roku za stvorený svet. Dátum 4. október súvisí so svätým Františkom z Assisi (okolo 1181 - 3. október 1226), zakladateľom rehole františkánov, ktorý je aj patrónom ochrancov životného prostredia. Katolícka cirkev si sviatok sv. Františka z Assisi pripomína 4. októbra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies