Pápež František vyzval na okamžité prímerie v Sýrii

NETKY.SK • 12 Október 2016, 14:03 • 2 min
Pápež František vyzval na okamžité prímerie v Sýrii

VATIKÁN - Pápež František vo svojom dosiaľ najdôraznejšom apeli týkajúcom sa konfliktu v Sýrii vyzval dnes na "okamžité prímerie", aby sa umožnila evakuácia civilistov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vojna v Sýrii sa vyostrila odvtedy, čo snahy o dosiahnutie prímeria v septembri stroskotali. Sýria a jej spojenec Rusko následne spustili svoju najväčšiu ofenzívu na východné štvrte severosýrskeho mesta Aleppo, kontrolované opozičnými povstalcami.


Nálety vyvolali všeobecné odsúdenie, vrátane výziev Francúzska a Spojených štátov, aby boli vyšetrené vojnové zločiny, ktoré podľa tvrdení týchto štátov spáchali sýrske a ruské ozbrojené sily. "S naliehavosťou opakujem svoju výzvu, prosím so všetkou svojou silou zodpovedných, aby vyhlásili prímerie," povedal pápež pred desaťtisícmi ľudí na pravidelnej týždennej audiencii na vatikánskom Námestí svätého Petra.


František vyhlásil, že prímerie je nevyhnutné "aspoň na čas, potrebný pre umožnenie evakuácie civilistov, predovšetkým detí, ktoré kruté bombardovanie doteraz väzní" na mieste. Pápež už vyslovil mnoho apelov na ukončenie krviprelievania v Sýrii. Minulý mesiac vyzval ozbrojené sily, aby zastavili bombardovanie civilistov v Aleppe, a varoval ich, že budú vystavené Božiemu súdu. Nemenoval tých, čo podnikajú letecké útoky.


V nedeľu 9. októbra František oznámil, že súčasného veľvyslanca Vatikánu v Sýrii, talianskeho arcibiskupa Maria Zenariho, povýši na kardinála, aby tak vyjadril obavy 1,2 miliardy členov katolíckej cirkvi o Sýriu.
Je to prvýkrát v nedávnej histórii, čo vatikánsky veľvyslanec, známy ako nuncius, dostal hodnosť kardinála.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies